Inmold Plast domaći lider u dualnom obrazovanju

Autor: Republika

Vesti

29.10.2021

11:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tačno pre deceniju, naša kompanija Inmold Plast iz Požege, prva u Srbiji, počela je da realizuje model dualnog obrazovanja.

Foto: Promo foto

 

Ova uspešna firma obučava već osmu generaciju učenika po dualnom sistemu, a trenutno je 40 đaka u Inmoldu koji uz podršku iskusnih mentora stiču praktična znanja i priliku da se zaposle odmah nakon školovanja. Učenje kroz rad u Inmold Plastu prošlo je 150 učenika.

- Kompanija je dualni model obrazovanja počela 2011. sa četvorogodišnjim smerom i profilom Tehničar za kompjutersko upravljanje i 10 stipendista. Danas sarađujemo sa tehničkim školama u Požegi, Kosjeriću, Užicu i Priboju, kao i sa mašinskim fakultetima i višim školama u Beogradu, Kraljevu, Trsteniku. Za našu kompaniju veoma je važan obrazovni profil operater mašinske obrade - ističe Tomislav Miletić, glavni mentor praktične nastave  u Inmold Plastu.

Republika

Foto: Promo foto

 

 

Dualno obrazovanje, po njegovim rečima, odlična je prilika za đake da sve propušteno u prethodnom školovanju nauče i uz praktičnu primenu to znanje i veštine utemelje i koriste u svakodnevnim aktivnostima. Za firme dualno obrazovanje jednostavno znači opstanak na tržištu, jer su mladi i obučeni  kadrovi naša pokretačka snaga. Cilj nam je da kroz dualni model i brzo zaposlenje zadržimo mlade da ostanu u Srbiji, dodaje Miletić i podseća da čak oko 90 odsto stipendista završnih godina ostane u Inmold Plastu, jer su već prvi dan pripremljeni i spremni za rad.

Republika

Foto: Promo foto

 

 

Najsavremeniji uslovi za sticanje praktičnog znanja

Za realizaciju praktične nastave, kako ističu u ovoj kompaniji imaju odlične uslove, jer se ovaj oblik učenja odvija u Intec edukativnom centru u kompanijI, Centru savremenih tehnologija (CST), koji su izgradili i opremili u saradnji sa lokalnom samoupravom i Nemačkom vladinom agencijom GIZ koji se nalazi u skolopu tehničke škole Požega i u pogonima za mašinama.

U Centru savremenih tehnologija preduzimaju se prvi koraci praktične nastave pri školi, učenici imaju priliku da sve što programiraju i konstruišu na kompjuterima i modernim upravljačkim jedinicama, mogu odmah da primene u radu, na dve nove mašine, predviđene za profesionalno osposobljavanje. Takođe, svim učenicima je omogućeno da, pod nadzorom profesora i mentora, borave u Inmold kompaniji jedan do dva dana sedmično, i unaprede svoja znanja i veštine kroz uključivanje u radne zadatke.

Republika

Foto: Promo foto

 

 

Sa stipendistima se radi , prema specijalizovanom planu i programu, koji je osmišljen i prilagođen našim potrebama i uslovima po ugledu na nemački i austrijski sistem. Po potrebi, u Inmold plastu se organizuju i stručnI seminarI i obuke, posete sajmovima i drugim firmama, edukativno-rekreativne ekskurzije u zemlji i inostranstvu i slična usavršavanja. Nedavno su deca posetila domaće firme Aling Conel, Staks, Alwag, objašnjava Miletić.

15 godina uspešnog poslovanja

Inmold Plast je porodična kompanija, osnovana 2006. godine, a osnovna delatnost je izrada visokokvalitetnih alata za brizganje plastike i obojenih metala. Specijalnost firme su alati za brizganje tankozidne ambalaže i alati za brizganje tehničkih delova, a bave se i izradom IML robota. Firma zapošljava oko 400 radnika, a poseduje i uspešno implementira standarde kvaliteta ISO 9001, ISO 14001 i IATF 16949.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading