POD LUPOM 500.000 LJUDI! Kreće provera plata zaposlenih u javnom sektoru!

Autor:

Vesti

28.10.2021

12:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novi sistem koji će pratiti i staviti pod lupu svih 500.000 plata u javnom sektoru, kao i sve druge isplate naknada iz budžeta, samo što nije startovao.

Republika

Foto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ

Postojaće evidencija o svim isplatama radnicima iz državne kase, Ilustracija

Prema našim informacijamam na sistemu se ovih dana radi i više nego intenzivno, a cela "priča" obuhvatiće više od 10.000 korisnika koji plate primaju iz državne kase.

Po prvi put na jednom mestu postojaće tačna evidencija o svim isplatama radnicima iz državne kase. Biće tu i plate, ali i sve druge naknade poput članstva u različtitim odborima, putnih troškova, bonusa...

Zahvaljujući novom sistemu, praktično će biti moguće u sekundi doći do svake isplate iz budžeta koja direktno ide u džep zaposlenog, bio on radnik na minimalcu ili prvi čovek institucije, piše Blic.

To praktično znači da će biti kontrolisani rashodi i izvršene isplate za sve zaposlene u javnom sektoru u realnom vremenu, a samim tim otklonjena je mogućnost greške u obračunima zarada pre njihove isplate, kao i sve eventualne zloupotrebe.

Kako su naveli u resornom Ministarsvu finansija koje je i zaduženo za ceo projekat, prve promene treba očekivati u sektoru rada, zapošljavanja i socijalne politike, a zatim u sektorima kulture i pravosuđa. U drugoj fazi novi obračun zarada i njihova bolja kontrola biće uvedeni u sektor prosvete, a nakon toga i u zdravstvo.

Od januara povišice od 7 do 9 odsto

Plate u javnom sektoru rašće od janauara naredne godine u rasponu od 7 do 9 odsto.

Koliko će svako dobiti od ukupno 500.000 zaposlenih u javnom sektoru, znaće se tačno u novembru kada će se doneti i konačna odluka o povećanju plata po sektorima.

Ono što se sada zna, jeste da neće biti linearnog rasta već difirenciranog povećanja, što znači da bi pojedini segmenti, poput zdravstva ali i bezbednosnih struktura, u ovoj preraspodeli mogli dobiti više od ostalih. Baš tako je u okviru resornih ministarstava bilo nedavno reči.

U poslednjoj fazi projekta projekat će dobiti i lokalne samouprave i i sve to biće završeno u narednih godinu i po dana odnosno do kraja 2023. godine.

Na projektu će direktno raditi oko 3.000 ljudi, a projekat, je deo i dogovora Srbije sa MMF, koji poslednjih godina ima detaljan uvid u javne finansije naše države.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading