MENJA SE KURS DINARA?! Poznati ekonomista odgovorio na ključno pitanje, EVO DA LI IMA RAZLOGA ZA ZABRINUTOST!

Autor: Republika

Vesti

13.10.2021

09:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Profesor Nebojša Savić ocenio je da će kurs dinara u narednom periodu biti stabilan i da građani nemaju razloga za zabrinutost, uprkos ekonomskim izazovima koji potresaju ceo svet.

Foto: Tanjug/Z. Zestić

Nebojša Savić ekonomista

Gostujući u "Uranku" na K1 televiziji, on je naveo i da će inflacija biti oko tri odsto, verovatno i manja.

- Pitanje inflacije u našoj zemlji je problem neprerađene hrane. Sveže povrće je poskupelo 36 odsto, a sveže meso 15 odsto. Potrošačke cene u septembru ove u odnosu na cene iz istog meseca prošle godine veće su za 5,7 odsto. Ja sam optimista jer će se sve stabilizovati u drugoj polovini sledeće godine. Inflacija će biti oko 3 odsto, možda i manja. Mere Centralne banke biće usmerene na stabilizaciju cena i kursa. Biće stabilan i kurs i cene, nema razloga za zabrinutost - kazao je Savić u „Uranku“.  

Komentarišući prognozu MMF da će rast bruto domaćeg proizvoda u Srbiji biti na 6,5 odsto, Savić kaže da je to iznad svetskog proseka.

- A najčešće smo bili ispod. Neretko mnogo ispod. Nekoliko je centara koji će vući privredni oporavak i rast u svetu, i to su prevashodno Sjedinjene Američke Države i Azija, a Evropa zaostaje - kazao je Savić.

On je objasnio da smo početkom ove godine uspeli da podignemo BDP na nivo od pre krize.

- Suština onoga što je Srbija uradila je da smo od 2014. godine imali mere fiskalne konsolidacije, kada smo svi kukali zbog smanjenja plata u javnom sektoru i penzija, kada smo se „stisli“. Dug od 78 odsto BDP-a je zbog tih mera 2019. godine smanjen na 52 odsto, a sada iznosi 60% BDP. To znači da smo u vreme krize izazvane pandemijom uspeli da taj prostor iskoristimo za ulaganje u zdravstvo i održimo privrednu aktivnost - objašnjava Savić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
GP

14.10.2021 09:30

Inflacija 3%???? Baci tu diplomu, covece, knjigu pod stare dane u sake i uci.