Mladi brže do posla, kompanije do kvalitetnih i obučenih kadrova: Dualno obrazovanje dobitna kombinacija za đake i privredu

Autor: Republika

Vesti

08.10.2021

07:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Po dualnom modelu, koje čini pet procenata celokupnog srednjeg stručnog obrazovanja u Srbiji, školuje se 8.000 učenika, u 150 škola i u 700 kompanija. Najatraktivniji su profili bravar-zavarivač, tehničar mehatronike, tehničar za kompjutersko upravljanje (CNC) mašina i modni krojač.

Republika

Foto: Promo foto

Dualno obrazovanje dobro i za učenike i za privrede, foto: Ilustracija

Do kraja novembra kompanije zainteresovane da se uključe u dualno obrazovanje u sledećoj školskoj godini mogu da se prijave putem specijalizovanog veb portala Privredne komore Srbije (PKS) http://portal.dualnoobrazovanje.rs/.

Komora će od 18. do 27. oktobra organizovati pet onlajn sektorskih sastanaka, kako bi se privrednici detaljno informisali o ovom načinu školovanja mladih u okviru koga đaci uče u školi i kompaniji, proceduri prijavljivanja i akreditacije, kao i novim obrazovnim profilima. Registracija za sastanke je putem PKS onlajn platforme (https://online.pks.rs/ ).

Raspored sektorskih sastanaka

• 18. oktobar – sektor građevine, IT, hemijska, gumarska i industrija nemetala
• 20. oktobar – metalska, elektro, drvoprerađivačka industrija, energetika i rudarstvo
• 22. oktobar – prehrambena industrija, stočarstvo i prerada stočarskih proizvoda, biljna proizvodnja
• 25. oktobar – kreativna industrija, saobraćaj, tekstil, odeća, koža i obuća
• 27. oktobar – turizam i trgovina

 

Tifani lider u dualnom obrazovanju

Pre četiri godine na inicijativu čačanskih privrednika počela je realizacija projekta dualnog obrazovanja na srednjoškolskom nivou. Kompanija TIFFANY Production među prvima je prepoznala veliki potencijal, ponudila svoju potpunu podršku i jedan je od pionira dualnog modela ne samo u Čačku već i u čitavoj Srbiji. 

″Raniji sistem obrazovanja podrazumevao je da mladi dobijaju samo formalno znanje i tako delimično pripremljeni  počinju da rade u kompanijama gde su realni uslovi nešto potpuno novo za njih. Modelom dualnog obrazovanja pored formalnog dobijaju i funkcionalna znanja koje će iskoristi u realnim uslovima i procesu proizvodnje. Mladi uče da budu preduzimljivi, da razvijaju racionalno i kritičko mišljenje, aktivno učestvuju u procesima dajući svoj doprinos ″ ističe Tamara Karapandžić marketing menadžer u kompaniji. 
Podstaknuti uspehom provobitnog projekta i uvođenja smera modni krojač, kako ističe, dobili su vetar u leđa i školske 2020/21. godine krenuli sa novim, četvorogodišnjim profilom tehničar modelar odeće. „Logičan sled svih dosadašnjih aktivnosti je uvođenje dualnog sistema na visokim strukovnim i akademskim studijama u oblasti modne industrije. Akreditovan je studijski program Odevno inženjerstvo i dizajn  na Fakultetu tehničkih nauka u Čačku, čime će se dodatno podmiriti potrebe kompanija i raditi na razvoju modne industrije“, rekla je Karapandžić. 

 

Novi profili sledeće godine

U školskoj 2022/2023. godini u planu je sedam novih obrazovnih profila po dualnom modelu - elektrotehničar telekomunikacija, rukovalac poljoprivredne mehanizacije, kulinarski tehničar, vodoinstalater, tehničar industrijske robotike, galanterista i izrađivač hemijskih proizvoda. Đaci koji žele da se školuju po dualnom modelu moći će da biraju ukupno 59 dualnih obrazovnih profila, objašnjava Ana Stojanović, rukovodilac Služba za dualno obrazovanje i obrazovne politike Privredne komore Srbije. U zavisnosti od obrazovnog profila za koji se učenik opredeli već u prvom razredu može početi da ide u kompaniju na učenje kroz rad. Po završetku školovanja učenik se može zaposliti kod poslodavca, pokrenuti sopstveni posao ili nastaviti dalje školovanje, dodaje Stojanović.  
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading