PREDSTAVLJENA STUDIJA KPMG-a O EKONOMSKOM UTICAJU KOMPANIJE NIS U REPUBLICI SRBIJI U PERIODU 2010-2020. GODINE

Autor: Republika

Vesti

22.09.2021

17:25

U razvoj NIS-a uloženo više od 3 milijarde evra, prosečan godišnji direktan doprinos BDP-u Srbije 5,1 odsto

Promo foto

Predstavljena studija KPMG-a o ekonomskom uticaju kompanije NIS u Srbiji

Kompanija NIS je u periodu 2010-2020. godine bila među vodećim domaćim poslodavcima, investitorima i izvoznicima, a prosečan godišnji direktan doprinos ove kompanije domaćem bruto društvenom proizvodu (BDP) bio je 5,1 odsto, rezultat je studije revizorsko-konsultantske kompanije KPMG o ekonomskom uticaju NIS-a u Republici Srbiji.

Rezultati studije predstavljeni su danas na online panelu na kojem su učestvovali Anton Čerepanov, zamenik generalnog direktora i finansijski direktor NIS-a, Biljana Bujić, partner u poresko-pravnom odeljenju KPMG-a, Aleksandar Vlahović, predsednik Saveza ekonomista Srbije i Radojka Nikolić, urednica magazina „Biznis“.

Kako je rečeno, u razvoj NIS-a investirano je više od tri milijarde evra, a prosečna godišnja ulaganja kompanije u periodu 2010. do 2020. godine iznosila su 274 miliona evra. U istom periodu prosečan godišnji doprinos NIS-a bruto dodatoj vrednosti Srbije bio je oko 2,6 procenta, odnosno prosečno oko 816 miliona evra. Prosečan godišnji direktan doprinos kompanije NIS bruto dodatoj vrednosti u sektorima poslovanja iznosio je oko 4,7 procenta, dok je uticaj na ekonomske aktivnosti u kojima posluje kompanija iznosio oko 12,1 odsto. Kao rezultat poslovanja kompanije, u srpski budžet se kroz plaćene poreze prosečno godišnje uplaćuje više od 1,1 milijarde evra ili oko 15,3 odsto ukupnih poreskih prihoda budžeta Republike Srbije na godišnjem nivou. Takođe, NIS je u prethodnoj deceniji bio u vrhu liste domaćih izvoznika sa prosečnim godišnjim izvozom vrednim 262 miliona evra.

Samo u 2019. godini kompanija NIS je sa 511 miliona evra ostvarila drugu najveću dodatu vrednost privredi, odnosno najveći doprinos privredi Republike Srbije među domaćim kompanijama sa stranim kapitalom. U istoj godini NIS je bio i najprofitabilnije društvo u Republici Srbiji sa neto dobiti od 150 miliona evra.

Ujedno, NIS je jedan od vodećih domaćih poslodavaca sa oko 11.000 zaposlenih, dok prosečan godišnji ekonomski uticaj kompanije na zapošljavanje iznosi više od 22.440 ljudi u povezanim delatnostima i sektorima šire privrede Republike Srbije.

Od velikog značaja su i ulaganja kompanije u projekte zaštite životne sredine. U periodu 2010-2020. godina NIS je ukupno investirao oko 900 miliona evra u ekološke projekte, kao i projekte koji kreiraju ekološki efekat i svojom realizacijom značajno utiču na unapređenje životne sredine.

 

Komentari (0)

Loading