ŠTA?! NEĆETE VEROVATI SVOJIM OČIMA: Cene otišle u nebo, paprika skupa k'o đavo!

Autor: Republika

Vesti

15.09.2021

08:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Cene paprike na beogradskim pijacama ove godine značajno su više nego lane, pa za jedan kilogram treba izdvojiti i do 150 dinara. Zbog suše je znatno slabiji rod, pa je i cena paradajza visoka - kreće se i do 250 dinara za kilogram.

Republika

Foto: rts.rs/printscreen

Paprika skuplja nego ranijih godina zbog suše

 

Kako se uverila ekipa Objektiva na zelenoj pijaci na Novom Beogradu u bloku 44, cena paprika kreće se od 80 dinara do čak 150 dinara za kilogram.

Najbolja prodaja vikendom

Već deset godina Svetlana Cvetanović iz Leskovca izlaže svoju robu na tezgi na ovoj pijaci, a ona kaže da se najbolji promet ostvaruje tokom vikenda.

- Subotom i nedeljom držimo najjače cene i tada nam je i zarada najveća. Mušterije opipavaju i prevrću svaku papriku, pa tek na kraju izaberu i napune kesu. Ja sam tu da posavetujem koju vrstu paprike je najbolje kupiti za ajvar, koju za turšiju, za pinđur… Ipak, mušterija za zimnicu je svake godine sve manje - ističe Svetlana.

Prema rečima naše sagovornice, otkad je krenula sezona paprika, najviše se kupuje sorta kurtovka, koja se koristi za ajvar.

- Ona se fantastično guli i zato je pogodna za ajvar. Postoje prva, druga i treća klasa kurtovke. Za vikend je uglavnom prva klasa i cena joj je oko 150 dinara, dok ponedeljkom rasprodajemo ono što je ostalo od nedelje i to je već druga ili treća klasa koja se može kupiti od 80 do 100 dinara - objašnjava Leskovčanka na čijoj tezgi se mogu naći i krastavčići kornišoni, čija je trenutna cena 150 dinara.

Republika

Foto: pixabay.com

Poskupeo i paradajz

Traži se "volovsko srce"

I njena sugrađanka Zlatka Petrović prodaje paprike, ali je više zadovoljna kako prolazi paradajz.

- Ja sam zadovoljna, ali mušterije nisu, govore da je roba skupa. Veće su cene nego prošle godine jer je takva godina, bilo je i grada i suše. Nije do nas. U svakom slučaju, paradajz ide dobro iako je njegova cena čak 250 dinara. To je u stvari "volovsko srce", koje najviše kupuju, dok ovaj crveni paradajz košta između 150 i 200 dinara. Imam i plavi patlidžan, ali ga manje kupuju ljudi iako je cena između 80 i 100 dinara - kaže Zlatka.

Iako je skoro na svim tezgama cena paradajza između 200 i 250 dinara, Silvana Đorđević ne krije da je njegova realna cena 150 dinara.

- Cena se nekako sama nametnula, nisu krivi proizvođači. Ali biće jeftiniji za nekoliko dana. Ja sam čak i samlela nekoliko litara da mušterije vide da je dobar i za mlevenje. Flaša od 1 litar je 150 dinara, a mleli smo čim je paradajz bio zreo jer je tada bio jeftin - priča naša sagovornica.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Перагеније

15.09.2021 20:29

Побегли од мотике - право у БГ, са балканским шпијама и Радованима трећим... Сад се чуде...