Manje tarife za roming između Srbije i Bugarske!

Autor: Tanjug

Vesti

09.12.2017

14:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić i ministar saobraćaja, informacionih tehnologija i telekomunikacija Bugarske Ivajlo Moskovski potpisali su Memorandum o saradnji o smanjenju tarifa za roming elektronskih komunikacionih usluga između dve zemlje.

RepublikaFoto: Tanjug
Idemo ka cilju da se roming u regionu ukine

Dvojica ministara ovaj memorandum potpisala su nakon završetka susreta predsednika Srbije Aleksandara Vučića sa premijerima Bugarske, Grčke i Rumunije - Bojkom Borisovim, Aleksisom Ciprasom i Mihailom Tudoseom.

U izjavi za Tanjug, Ljajić kaže da je Bugarska prva zemlja članica EU sa kojom potpisujemo memorandum o snižavanju cena roming usluga, podsetivši da je Srbije pre toga sa tri zemlje regiona, Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Makedonijom potpisala sličan sporazum, zahvaljujući kome su u protekle tri godine za 35 odsto snižene cene odlaznih poziva u romingu.

On je rekao da memorandum sa Bugarskom ne znači automatsko snižavanje cena rominga, jer "Bugarska kao članica EU nema nadležnosti i mehanizme za takvu odluku", ali je dodao da se današnjim potpisivanjem "telekomunikacioni operateri dve zemlje ohrabruju da idu u proces snižavanja ovih usluga".

- Mi verujemo da će mobilni operateri Srbije i Bugarske pronaći komercijalni interes, da kroz povećanu frekvenciju saobraćaja, idu u pravcu snižavanja cena usluga rominga, što je zapravo smisao ovog memoranduma. Tim pre, jer u EU od juna nema plaćanja romiga, pošto su cene korišćenja usluga mobilnih operatera u inostranstvu jednake onim u domaćem saobraćaju i iznose 3,2 centa za minut odlaznog poziva - rekao je Ljajić.

Za razliku od EU, cene rominga u našem regionu su uprkos sporazumu iz 2014. godine i dalje jako visoke, pojasnio je Ljajić, dodavši da su odlazni pozivi šest puta skuplji nego u EU, a prenos podataka putem interneta je skuplji čak 20 puta.

- Krajnji cilj zemalja Zapadnog Balkana je da se i na nas, kao države koje su procesu pridruživanja, proširi važenje direktive EU o ukidanju cena romigna, iako to neće biti ni brzo ni lako ostvarivo - zaključio je Ljajić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading