AMERE ZALUDELA PUŠKA IZ KRAGUJEVCA: Narudžbine samo stižu, prodato duplo više od planiranog!

Autor: Republika

Vesti

27.08.2021

10:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zastava oružje iz Kragujevca i pored poteškoća zbog pandemije povećala je plasman na domaćem i stranom tržištu tokom 2020. za oko šest odsto. Širom sveta izvezeno je nešto manje od 50.000 pušaka. Najbolje se prodaju poluautomatske puške na tržištu SAD, a od vojnog programa automatske puške M05.

Republika

Foto: youtube.com/printscreen

Muškarac nišani puškom proizvedenom u Kragujevcu

Izvoz lovačkog i sportskog oružja je učetvorostručen, a vojnog naoružanja smanjen za oko 23 odsto. Vrednost izvoza oružja je oko 30,5 miliona evra. Prodaja vojsci i policiji Srbije pala je za 27 odsto, a plasman lovačkog i sportskog oružja na domaćem tržištu porastao je za oko osam odsto, navodi se u izveštaju poslovanju Zastava oružja za 2020.

Realizacija planirane proizvodnje nije ostvarena, kako stoji u izveštaju Zastava oružja zbog slabog pristizanja resursa i „čestog menjanja operativnih planova od funkcije marketinga", ali i odsustva zaposlenih zbog obolevanja od Kovida 19.

Navodi se na primer da je od planiranih 34.000 komada pušaka raznih kalibara, proizvedeno oko 11.000.

Zbog velike potražnje na svetskom tržištu prodaja je bila 17.000 komada i to pušaka M05E2 i M05E1 u kalibru 7,62 x 39 mm. Puška je klasični Kalašnjikov, obloge su od polimera i imaju "pikatini" šine za kačenje optičko-elektronskih i laserskih nišana, taktičkih lampi i podcevnih bacača granata. 

Uspeh na američkom tržištu

Na civilnom, pre svega američkom tržištu gde se Zastavini proizvodi dobro kotiraju, planirana je prodaja 18.000 poluautomatskih pušaka, a prodato je čak 31.500. Zastava na američko civilno tržište plasira puške sa plastičnim i drvenim oblogama, što dobro prolazi kod kupaca u maloprodaji.

U ruskom kalibru 7,62x39 mm prodaju se  ZPAP92 ZPAP M-70, u NATO kalibru 5,56x45 mm u ponudi su ZPAP85 i ZPAP M-90PS i u takođe ruskom kalibru 7,62x54 mm može se kupiti poluautomatski snajper M-91.

Kragujevački proizvođač oružja na američko tržište plasira i više modela lovačkih karabina, pištolja, graviranih lovačkih karabina i civilnu verziju vojnog snajpera M-93 "Crna strela".

Na teritoriji SAD postoji oko 170 ovlašćenih dilera (maloprodaja) srpskog oružja iz Kragujevca, posredstvom zvaničnog distributera Zastava Arms USA.

Zbog potražnje na svetskom tržištu trpela je proizvodnja automatskih pušaka M21S i M21SBS 5,56x45mmNATO i M05C1 u kalibru 7,62x39mm.

Sudeći po primljenim avansima, najveći kupci u Srbiji su Jugoimport SDPR, Ministarstvo odbrane, Vojno-tehnički institut i Krušik Valjevo.

Najveće avanse za kupovinu u inostranstvu dali su inostrani kupci Infora Limited sa Kipra, VMJ, United International Technologies, Flint Impeks iz Velike Britanije i Kompel Industrija iz Slovačke. Avanse su uplatili i posrednici, odnosno komisionari Larkom Holding, Aramko Sekjuriti, VIP Global i Karso Limited.

Očekivano je da u drugom kvartalu 2020. krene realizacije posle sa Saudijskom Arabijom, ali se to nije ostvarilo i početak posla je pomeren za 2021. godinu.

Odnos kursa evra i dolara koji se menjao u toku godine, pozitivno je uticao na finansijski bilans Zastava oružja, navodi se u izveštaju o poslovanju poznate oružarske firme iz Kragujevca.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading