BANKARI UVODE NOVE NAMETE! Naplaćivaće provizije i za inostrane penzije, ALI TO NIJE SVE!

Autor: Republika

Vesti

21.08.2021

10:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Banke u Srbiji nameravaju da građanima uvedu nove namete, a uskoro bi proviziju mogli da počnu da naplaćuju i za inostrane penzije.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Banke na sve načine izvlače pare od građana

Banke u Srbiji od jeseni kreću sa novim nametima! Na udaru će se naći oni koji primaju inostrane penzije, jer će bankari naplaćivati provizije na ova primanja.

Jedna finansijska institucija u Srbiji, koja ima veliki broj deviznih penzionera, od 1. oktobra počinje da naplaćuje proviziju na njihova primanja iz inostranstva.

Međutim, to nije sve. Među bankarskim obmanama našlo se i to što je potrošačima zvanično omogućena kupovina putem kreditne kartice na rate bez kamate, ali u stvarnosti, to je malo drugačije, pišu Novosti.

Banke pri svakoj mesečnoj otplati naplaćuju fiksni iznos od 50 dinara, koji nazivaju naknadom!? Ovo je samo još jedan u nizutransakcionih i administrativnih poslova koje su banke počele da naplaćuju.

- Banke ovaj proizvod ne smeju da nazivaju plaćanje na rate bez kamate i da ga tako oglašavaju na svojim sajtovima, jer on to nije. Kamata je dodatno plaćanje osnovnog računa. Ako neko kaže da je bez kamate, a imate naknadu, u čemu je razlika? - zapitao se potpredsednik nacionalne organizacije potrošača Zoran Nikolić.

Povodom naknada za devizne penzije, u Narodnoj banci Srbije ukazuju da je zakonom propisano da se platni promet sa inostranstvom može obavljati i putem platne institucije i javnog poštanskog operatera, a ne samo preko banke. 

- Visina provizije zavidi od toga da li se sredstva prenose doznakom, međunarodnom uplatnicom ili brzim prenosom novca. Iznos naknade se razlikuje od zemlje do zemlje. Zavisi pre svega od visine provizija koje zaračunavaju korespondentske banke u inostranstvu, kao i iznosa novca koji se šalje - poručuju iz NBS.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading