JUGOSLOVENSKI GIGANT DOBIO NOVOG VLASNIKA: Upravo je javljeno, EVO KO JE KUPIO BIP!

Autor: Republika

Vesti

16.08.2021

11:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novi vlasnik AD BIP Beograd je kompanija Auto Čačak koja je na javnom otvaranju ponuda u Agenciji za licenciranje stečajnih upravika ponudila 2,09 milijardi dinara, više od polovine procenjene vrednosti.

Foto: youtube.com/Just Grow It

Kompanija Auto Čačak kupila BIP

Ponuda Auto Čačka je jedina koja je stigla na javni poziv za privatizaciju nekadašnje Beogradske industrije piva, i prihvaćena je, a novi vlasnik ima zakonski rok od sedam dana da potpiše kupoprodajni ugovor i 30 dana da uplati ostatak novca od visine depozita plaćenog za učešće u privatizciji do kupoprodajne cene.

Stečaj od 2016. godine

BIP je bio u stečaju od 2016. godine, a pored centralne lokacije kod Mostarske petlje, gde se nalazi glavna pivara, poseduje nepokretnosti i proizvodne pogone na više lokacija u Beogradu, zatim u Čačku i Kragujevcu.

U imovinu BIP-a spada i 13 suvih žigova njihovih proizvoda.

Najvažnija imovina je svakako ona koja se odnosi na proizvodni kompleks u Ulici Vojvode Radomira Putnika u Beogradu, lokacija kod Mostara, čija je ukupna realna površina veća od 26,7 hiljada kvadratnih metara, i fabrika sokova na Zrenjaninskom putu koja je na više od 11,8 hiljada kvadrata.

U prodajnom paketu su Fabrika piva i slada Čačak, poslovni objekti u Obrenovcu, Kosovskoj Mitrovici, Alibunaru, prodajni centar u Kragujevcu i stan u Budvi.

Radilo 500 radnika

Država je prodala BIP 2007. godine. Kompaniju je osnovao Čeh Vajnhapal iz Sremske Mitrovice po dozvoli kneza Miloša 1839. godine. Prava industrijska proizvodnja je započela tek 1872. godine, kada je Đorđe Vajfert izgradio fabriku na brdu "Smutekovac", kod današnje Mostarske petlje, na mestu gde se i danas nalazi.

Pre privatizacije 2007. godine u pivari je radilo oko 500 radnika. Danas je u ovoj fabrici odstalo 150 radnika.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading