U Srbiji se godišnje tokom procesa proizvodnje u tekstilnoj industriji akumulira preko 50.000 tona otpada! Reciklaža isplativ model, ali i neophodnost!

Autor:

Vesti

13.08.2021

07:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Srbiji se godišnje tokom procesa proizvodnje u tekstilnoj industriji akumulira preko 50.000 tona otpada, a jedan od važnih načina zarešavanje ovog problema je ponovna upotreba ostataka iz proizvodnog procesa.

Republika

Foto: Republika

"Novitet" je dobio nagradu od PKS za društveno odgovorno poslovanje

 

Ostaci nakon krojenja mogu da se iskoriste za proizvodnju manjih tekstilnih predmeta, kažu u Udruženju za industriju tekstila, odeće, kože i obuće Privredne komore Srbije.

- Za sada se u Srbiji tekstilni otpad tretira određenim aditivima nakon čega se sapaljuje u cementarama i upotrebljava kao određena vrsta goriva. Međutim, 2025. godine će prema direktivi EU biti zabranjen i ovakav vid uništavanja tekstilnog otpada pa će ponovna upotreba ostataka i reciklaža biti jedina mogućnost za rešavanje ovog problema -   objašnjava Nemanja Jovanović iz Privredne komore Srbije.

Među firmama koje sa uspehom uspevaju da iskoriste tekstilni otpad za novu proizvodnju, je i fabrika konfekcije Novitet iz Žitkovca kod Aleksinca, u vlasništvu porodice Stoilović, u kojoj čak 90 odsto tekstilnog otpada služi za izradu torbi i nesesera, peškirića, kecelja i jastučića. U kompaniji ističu da  je reciklaža tekstilnog otpada lak i isplativ proces koje mnoge kompanije mogu da primene u svojoj proizvodnji. Potrebna je samo dobra ideja i dizajn.

- Projekat ponovnog iskorišćenja otpada je nešto što radimo godinama unazad, tako da je ovaj model cirkularne ekonomije postao deo ustaljenog rada kompanije. Suština je da delove materijala koji kao otpad nastaju prilikom krojenja artikala iz regularne proizvodnje ne bacamo već vraćamo u proces proizvodnje - objašnjava  Branka Jovanović, menadžer logistike i marketinga.

Trenutno koristimo 90 odsto tekstilnog otpada. Većinu proizvodabrendiramo logo-om kompanije i doniramoradi kolektivne ili pojedinačne pomoći na teritoriji Republike Srbije, zatim radi promocije održivog poslovanja i same kompanije. Sigurna sam da bi imali pozitivan uticaj na povećanje profita, kada biproizvode uvrstili u redovnu prodaju - kaže Jovanovićeva.

Napominje da je u pomenutom projektu od septembra do decembra 2018.godine proizvedeno 600 torbi i 250 nesesera od otpadnih materijala, što samo po sebi govori da ovaj vid rada može da bude isplativ.

- Svakako smatramo da bi druge kompanije mogle da primene ovaj princip bez dodatnih troškova, bitno je samo da sam projekat bude dobro osmišljen tako da cena izrade ovih artikala ne bude mnogostruko veća u odnosu na cenu izrade regularnih proizvoda. Ukratko rečeno, najbitnija je sama ideja i osmišljavanje izgleda  proizvoda, i to je ono što oduzima najviše vremena, realizacija onda ide svojim tokom - kaže Jovanovićeva.

Dobar kvalitet proizvoda im je otvorio i tržište Austrije gde trenutno izvoze ekološke jastuke i prekrivače izrađenje od pamuka, vune i piljevine Alpskog bora. Aktivno su u potrazi za novim poslovnim partnerima kako bi povećali izvoz, a kao faktor uspeha navode kvalitet proizvoda.

- Iako je potrošačko društvo doprinelo da se na tržištu pojavljuju lako zamenljive, nekvalitetne i jeftine stvari, smatramo da je kvalitet jedini siguran i pravi put. To je ono što je nama donelo uspeh i trajanje na tržištu - zaključuje Branka.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Vida

13.08.2021 07:51

Svaka industrija treba da reciklira svoj otpad ili da ga prodaje reciklažnim centrima.