CENA KUPINE OTIŠLA U NEBESA! Proizvođači trljaju ruke: Evo koliko košta kilogram ovog voća!

Autor: Republika

Vesti

11.08.2021

12:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Berba kupina u Pomoravskom okrugu na oko 600 hektara je u punom jeku, kupine su kvalitetne, pune šećera i suve materije, a otkupna cena je oko tri do četiri puta veća nego prošlih godina, kada su mnogi kupinjaci u ovom kraju posečeni zbog niske otkupne cene.

Foto: pixabay.com

 

To vraća osmeh i nadu, kupina će postati rentabilna, platiće se troškovi proizvodnje i ostati "neka zarada", prestaće krčenja kupina, ocenili su uzgajivači u ovom delu Srbije. Oni očekuju da će cena "još malo porasti", a sada je hladnjačari plaćaju oko 200 dinara za kilogram, zavisno od kvaliteta i sorte.

Radiša Petrović iz Sekuriča, opština Rekovac, koji plantažu kupina ima kraj starog puta Jagodina - Kragujevac, izjavio je danas da je otkupna cena, prošle godine bila 50 i 60 dinara za kilogram i "sa takvom cenom, zbog velikih i skupih ulaganja, cene berača, proizvođačima nije ostajalo ništa od zarade".

U Levču i opštini Rekovac, izrazito voćarsko vinogradarskom kraju, kupinom je zasađeno oko 400 hektara, a zbog niske cene prošlih godina, mnogi su plantaze kupina iskrčili, ističu kupinari. Oni dodaju da je bilo godina kada kupinu nisu ni brali, jer bi otišli u još veće gubitke, prenosi Alo.

Foto: Photo by Nine Köpfer on Unsplash

 

Mnogi, beru sami, ali je problem što je ovaj kraj sa izrazito staračkim domaćinstvima, sela su pusta, i nema ljudi za rad, nekima pomažu rođaci koji dolaze iz drugih gradova, ali su problem i visoke temperture koje ne prijaju ni kupinama ni beračima, tvrde oni.

Kupinari podsećaju da su potrebne tri godine da se zasad kupina podigne, da se održava, đubri mineralnim đubrivima, hemijski tretira, što je skupo i da je cena ispod 100 i 150 dinara za kupinu niska.

U ovom kraju dominira sorta "čačanska bestrna" koja je posebno dobro rodila, ali je dosta zasađena i "ton fri", "tripl kraun" i "loh nes".


Prinosi se kreću oko 12 tona, ali ima površina na kojima se prinos procenjuje i na više tona po hektaru.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading