STO MU GROMOVA! Jeste li videli koliko košta svinjski but - PAŠĆETE U NESVEST!

Autor: Republika

Vesti

11.08.2021

10:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svinjsko meso poskupelo je 20 odsto od početka godine, a najznačajniji skok cena zabeležen je u poslednjih nekoliko dana pošto se kilogram svinjskog buta kreće od 450 do 470 dinara u zavisnosti od trrgovinskog objekta.

Republika

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Prema objašnjenjima analitičara, na drastično poskupljenje uticao je rast otkupnih cena tovljenika, stočne hrane, ali i činjenice da su poskupljenja zbog pada ponude uobičajena za ovaj period godine.
 
Uzgajivači svinja, krajem maja upozorili su na teško stanje u tom sektoru pre svega zbog rasta uvoza, pa je jedan od njihovih glavnih zahteva tada bio da se uvoz privremeno zabrani.

Država je brzo reagovala otkupom svinja po ceni višoj od tržišne.

Prema podacima PKS, od početka godine uvoz svinjskog mesa smanjen je za 30 odsto.

- Cena tovljenika je drastično porasla i ide od 130 do 180 dinara po kilogramu, u zavisnosti od regiona. Klaničari su se okrenuli našim farmerima jer su više cene i u Evropi. Nemačka je smanjila proizvodnju zbog nemogućnosti da izvozi u Kinu zbog afričke kuge svinja. Uvoz svinjskog mesa je smanjen, ali je porastao uvoz gotovih proizvoda, što je lošija varijanta. Kad uvezete meso, bar ga preradite u svojim objektima - kaže za Politiku Nenad Budimović, sekretar Udruženja za stočarstvo PKS.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Nislija

11.08.2021 11:32

U Nisu u mesari Biftek svinjski but bez koske je 499 din ,strasno sta rade sa cenama

Pa?

11.08.2021 13:02

A ko vas tera da jedete meso od svinjskog buta? Uostalom, ovo je tek pocetak.