Zašto je domaće gorivo za čistu peticu

Autor: Republika

Vesti

29.07.2021

15:02

Koliko god se pričalo ili pisalo o kvalitetu goriva, čini se da je ova tema uvek aktuelna. Koliko je domaće gorivo evropskog kvaliteta, da li je sigurno, provereno i bezbedno za automobile - samo su neka od pitanja koja zanimaju vozače na srpskim putevima. Značajan segment uključuje i ekologiju – poznato je da kvalitet motornih goriva direktno utiče na emisiju izduvnih gasova pa samim tim što je gorivo kvalitetnije, uticaj na životnu sredinu je manji.

pixabay.com

Kompanija NIS jedini je proizvođač naftnih derivata u Srbiji. Kako navode u ovoj kompaniji, u kontinuitetu su posvećeni  pitanju kvaliteta ali i kontrole kvaliteta svojih goriva. Na koji način NIS dostiže kvalitet goriva koji praktično pokreće svaki drugi automobil u Srbiji?

Suštinski, reč je o složenom procesu koji prati kontrolu kvaliteta derivata – od momenta proizvodnje do isporuke do potrošača. U osnovi svake karike nalazi se važan resurs, a to su vrhunski eksperti u svojim oblastima koji se neprekidno usavršavaju i doprinose jačanju poverenja koje više od milion potrošača u Srbiji ima u kvalitet domaćeg goriva. Svakako, važan segment je i savremena tehnologija, odnosno ulaganja u proizvodna postrojenja kako bi se unapredila konkurentnost domaćeg goriva na tržištu. Sasvim konkretno, u NIS-u navode da je u Rafineriji nafte u Pančevu, jednoj od najmodernijih u ovom delu Evrope, uloženo od 2009.godine više od 800 miliona evra, što omogućava da se u Pančevu proizvode najkvalitetniji derivati.

Pored proizvodnje, važna je i kontrola kvaliteta proizvedenih derivata. NIS konstantno sprovodi  sistemsku kontrolu kvaliteta  - od procesa proizvodnje do mesta prodaje, dok istovremeno poseduje i modernizovane akreditovane laboratorije u oblasti ispitivanja nafte i naftnih derivata. Između ostalog, u laboratorijama kompanije se obavi više od 180.000 analiza godišnje koje se rade prema više od 400 ispitnih metoda, a sve kako bi se obezbedila kristalna čistoća goriva u svakom delu isporuke. Jedan od načina za to jeste i takozvani sistem “pet filtera” –  tokom ovog procesa ugrađuju se mikrofilteri na svim tačkama manipulacije, između ostalog i prilikom utakanja u cisterne kojima se gorivo transportuje do benzinskih stanica, budući da upravo tada postoji najveći rizik od degradacije kvaliteta.

Vozači u Srbiji prepoznali su i ocenili kvalitet derivata koji se nudi na NIS Petrol i GAZPROM benzinskim stanicama, o čemu svedoči i činjenica da je više od milion njih pristupilo  „Sa nama na putu“  programu lojalnosti kompanije.  Istovremeno, domaće gorivo se toči i u zemljama van Srbije gde NIS uspešno razvija maloprodajnu mrežu, a više od 20 odsto maloprodajnih objekata kompanije se nalazi van granica naše zemlje, uključujući i zemlje Evropske Unije.

Komentari (0)

Loading