Zašto je domaće gorivo za čistu peticu

Autor: Republika

Vesti

29.07.2021

13:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Koliko god se pričalo ili pisalo o kvalitetu goriva, čini se da je ova tema uvek aktuelna. Koliko je domaće gorivo evropskog kvaliteta, da li je sigurno, provereno i bezbedno za automobile - samo su neka od pitanja koja zanimaju vozače na srpskim putevima. Značajan segment uključuje i ekologiju – poznato je da kvalitet motornih goriva direktno utiče na emisiju izduvnih gasova pa samim tim što je gorivo kvalitetnije, uticaj na životnu sredinu je manji.

RepublikaFoto: pixabay.com

Kompanija NIS jedini je proizvođač naftnih derivata u Srbiji. Kako navode u ovoj kompaniji, u kontinuitetu su posvećeni  pitanju kvaliteta ali i kontrole kvaliteta svojih goriva. Na koji način NIS dostiže kvalitet goriva koji praktično pokreće svaki drugi automobil u Srbiji?

Suštinski, reč je o složenom procesu koji prati kontrolu kvaliteta derivata – od momenta proizvodnje do isporuke do potrošača. U osnovi svake karike nalazi se važan resurs, a to su vrhunski eksperti u svojim oblastima koji se neprekidno usavršavaju i doprinose jačanju poverenja koje više od milion potrošača u Srbiji ima u kvalitet domaćeg goriva. Svakako, važan segment je i savremena tehnologija, odnosno ulaganja u proizvodna postrojenja kako bi se unapredila konkurentnost domaćeg goriva na tržištu. Sasvim konkretno, u NIS-u navode da je u Rafineriji nafte u Pančevu, jednoj od najmodernijih u ovom delu Evrope, uloženo od 2009.godine više od 800 miliona evra, što omogućava da se u Pančevu proizvode najkvalitetniji derivati.

Pored proizvodnje, važna je i kontrola kvaliteta proizvedenih derivata. NIS konstantno sprovodi  sistemsku kontrolu kvaliteta  - od procesa proizvodnje do mesta prodaje, dok istovremeno poseduje i modernizovane akreditovane laboratorije u oblasti ispitivanja nafte i naftnih derivata. Između ostalog, u laboratorijama kompanije se obavi više od 180.000 analiza godišnje koje se rade prema više od 400 ispitnih metoda, a sve kako bi se obezbedila kristalna čistoća goriva u svakom delu isporuke. Jedan od načina za to jeste i takozvani sistem “pet filtera” –  tokom ovog procesa ugrađuju se mikrofilteri na svim tačkama manipulacije, između ostalog i prilikom utakanja u cisterne kojima se gorivo transportuje do benzinskih stanica, budući da upravo tada postoji najveći rizik od degradacije kvaliteta.

Vozači u Srbiji prepoznali su i ocenili kvalitet derivata koji se nudi na NIS Petrol i GAZPROM benzinskim stanicama, o čemu svedoči i činjenica da je više od milion njih pristupilo  „Sa nama na putu“  programu lojalnosti kompanije.  Istovremeno, domaće gorivo se toči i u zemljama van Srbije gde NIS uspešno razvija maloprodajnu mrežu, a više od 20 odsto maloprodajnih objekata kompanije se nalazi van granica naše zemlje, uključujući i zemlje Evropske Unije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading