UPOZORENJE GRAĐANIMA! Počelo povlačenje švajcarskih franaka, ako niste zamenili novčanice OVO JE POSLEDNJA ŠANSA

Autor:

Vesti

09.05.2021

04:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iz Nacionalne banke Švajcarske saopšteno je pre nedelju dana da se iz opticaja povlače novčanice osme serije švajcarskog franka.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Predviđeno je da one budu povučene 30. aprila 2021. godine, međutim Narodna banka Srbije (NBS) omogućava građanima i bankama da još mesec dana bez naknade zamene vanopticajne novčanice.

- S obzirom na novonastale okolnosti, odnosno kratak vremenski period od trenutka objave datuma povlačenja, a to je bio 28. april, do dana kada će biti povučene iz opticaja 30. aprila, NBS želi da građanima omogući dodatni vremenski period da ih kod poslovnih banaka bez naknade zamene, odnosno poslovnim bankama da kod NBS bez naknade zamene novčanice osme serije švajcarskog franka - saopšteno je iz centralne banke.

Procenjujući da ih jedan broj građana još nije zamenio ili prodao, NBS će od ih banaka primati bez uobičajene naknade za zamenu novčanica efektivnog stranog novca povučenog iz opticaja, zaključno sa 31. majem 2021. godine. Na taj način bankama i ovlašćenim menjačima biće omogućeno da, takođe, bez naknade od građana primaju novčanice osme serije švajcarskog franka na devizne račune, otkupljuju ih ili zamene za novčanice devete serije.

- Napominjemo da nakon povlačenja iz opticaja, 30. aprila 2021. godine, banke u Srbiji mogu, ali nisu u obavezi, da ih zamene ili otkupe, kao i ovlašćeni menjači – a u slučaju da to čine, samostalno određuju uslove zamene ili otkupa.

Iz NBS-a preporučuju građanima da zamenjeni novac polože na devizni račun, prodaju za dinare ili zamene za devetu seriju novčanica švajcarskog franka što pre, da ne čekaju krajnji rok, s obzirom na to da će bankama biti potrebno izvesno vreme za predaju novčanica osme serije NBS, što znači da će i banke i ovlašćeni menjači prestati da primaju ove novčanice i pre 31. maja 2021. godine, o čemu će samostalno odlučivati.

Nakon povlačenja iz opticaja, novčanice osme serije švajcarskog franka, kao i ranije povučene novčanice šeste serije, biće moguće zameniti bez vremenskog ograničenja na šalterima Nacionalne banke Švajcarske u Bernu i Cirihu, kao i u agencijama koje se nalaze u većim gradovima Švajcarske. Novčanice povučene iz opticaja mogu se poslati i poštom na adresu Nacionalne banke Švajcarske, a iznos koji predstavlja ukupnu nominalnu vrednost novčanica podnetih za zamenu uplaćivaće se na račun podnosioca, piše Politika.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Nemanja

09.05.2021 09:30

Ni Švajcarska nije više sigurna. Sramota.