Korona diktira pravila: CENE OTIŠLE U NEBESA! Evo šta sve poskupljuje!

Autor: Republika

Vesti

15.04.2021

08:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Cena građevinskog materijala porasle je u proseku za oko 30 odsto, pojedini proizvodi poput čelika poskupeli su i više, a epilog je, kako tvrde majstori i poznavaoci tržišta, i veći ceh za sve građevinske radove, a možda i skuplji kvadrat.

Foto: Ilustracija

Poskupljenje građevinskog materijala krenulo je s početka godine prilično stidljivo, da bi tokom marta, posebno aprila dodatno ubrzalo. Stiropor koji se najviše koristi za izolacije i fasade sada košta 80 odsto više nego pre 5 meseci. Čelik je od januara kada je kilogram koštao 90 dinara, u aprilu došao do 142 dinara, a danas i do 151 dinara. Rast, dakle, od 55 odsto! Skuplji su i termoizolacioni materijali, armatura, OSB ploče, oplate i fasadne mrežice...

- Poskupelo je čini se sve, od četke za krečenje, preko kreča, do crepa. Trgovci nam kažu da im dobavljači gotovo svakodnevno najavljuju poskupljenja i da je reč o robi iz uvoza, najčešće iz Kine koja je išla i do 40 odsto više, ali i iz Evrope - kaže jedan beogradski preduzimač za Blic.

Dodatni udar su i nestašice pojedinih građevinskih materijala.

- Ciglane ne rade zimi, zalihe su se potrošile, pa cigle nije bilo na tržištu dva meseca, a od 1. aprila su krenule isporuke. Bloka nema dovoljno, jer je potražnja veća od proizvodnje. Ovi proizvodi na stovarišta stižu iz domaćih fabrika, navode sa jednog stovarišta.

Epilog koji očekuju i majstori i poznavaoci tržišta jeste prelivanje cene proizvoda na cenu radova. Tako bi recimo, kako tvrde sada trebalo očekivati poskupljenje svih radova - od onih najmanjih poput moleraja, do pravljenja fasada na kućama.

Kao glavni faktor poskupljenja građevinskog materijala, Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije ističe to da je naša država zavisna od uvoza ove robe. Na pitanje znači li to i poskupljenje cene kvadrata, Rodić pak kaže da to zavisi od investitora.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ

- Pandemija je najviše uticala na cenu građevinskih materijala, ali je poskupela i radna snaga. Ipak, sve je na investitorima. U slučaju da tražnja ostane na ovom nivou ili se poveća, cena kvadrata će proporcionalno ići gore. S druge strane, u slučaju da potražnja za stanovima padne, ako žele da održe ove cene kvadrata, zbog promene cene izvođačkih radova i cene građevinskih materijala, investitori bi morali da smanje deo svoje zarade - kaže Rodić.

On je istakao da ljudi generalno misle da je ova situacija trenutna, ali po njegovom mišljenju ona će potrajati i cene neće padati.

- Plašim se da će cene materijala i radova nastaviti da rastu - zaključuje Rodić.

Nemački ekonomski institut je polovinom februara ove godine upozorio svoje građane da će u narednom periodu biti nestašice robe iz Kine, a da cene rastu zato što rastu troškovi transporta.

Kontejneri iz Kine dolaze puni, a vraćaju se prazni, jer robe iz Evrope zbog kovida nema dovoljno. Situacija u Americi je još gora, jer pojedini delovi za finalizaciju proizvoda kasne i po nekoliko meseci, a po svemu sudeći ovaj problem nije zaobišao Srbiju.

Cena kontejnerskog prevoza iz Kine do Evrope bila je od 3.600 do 4.000 evra po kontejneru, a cena se popela na 8.000 do 9.000 evra, u zavisnosti iz koje kineske luke stiže pošiljka.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading