ĐORĐEVIĆ: Srpski radnik u Rusiji će morati da bude prijavljen

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

22.11.2017

08:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Građani koji su radili u Rusiji, i kojima su poslodavci uplaćivali doprinose, moći će taj radni staž da povežu sa stažom u Srbiji, kaže ministar za rad Zoran Đorđević i dodaje da će ruski poslodavac imati obavezu da radnika prijavi.

RepublikaFoto: Tanjug
Zoran Đorđević

On je naglasio da je to otvoreno pitanje od 2010. godine, da nakon parafiranja Sporazuma sledi njegovo usvajanje u Rusiji, a nakon toga i zvanično potpisivanje.

"To će biti pozitivna vest za sve građane koji su nekada radili u Rusiji, koji su uplaćivali doprinose u Rusiji, jer će sada moći da povežu staž sa stažom u Srbiji", pojasnio je Ðorđević za RTS.

Sporazum se ne odnosi, kako kaže, na rad na crno i dodaje da je sa ruskim kolegom pričao i o tome i da su se dogovorili da imaju "aktivnije kontakte" kako bi zaštitili građane Srbije koji u Rusiju odlaze da rade, a koji su zbog nepoznavanja procedura dovedeni u zabludu i rade na crno.

RepublikaFoto: pixabay.com
Staž iz Rusije stiže u Srbiju

Govoreći o izmenama i dopunama Zakona o radu on je rekao da će u decembru biti izmenjena samo dva člana, a da kasnije slede detaljnije izmene koje će pratiti javna rasprava.


"Izmene se tiču samo prijavljivanja radnika. Do sada je poslodavac imao obavezu da radnika prijavi u roku od tri dana, a sada će radnik od prvog dana morati da bude prijavljen", pojasnio je Ðorđević.

On je dodao da prijava radnika sada ide brže i da nema razloga da se čeka tri dana. To je, kako je rekao, često zloupotrebljavano te kada se pojavi inspekcija i pronađe neprijavljenog radnika uvek je bio izgovor da je radnik taj dan počeo da radi.

Upitan za seniorske kartice i mogućnost širenja u Srbiji, on je rekao da je u Beogradu tu karticu dobilo blizu 100.000 penzionera, da su stariji sugrađani prepoznali njihov značaj i da će inicirati njihovo uvođenje i u drugim lokalnim samoupravama u Srbiji. 


" Želimo da svi u Srbiji imaju seoniorske kartice", zaključio je ministar.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading