MESEČNO ZARADE DO 200.000 DINARA! Srbi napuštaju stalne poslove i postaju KURIRI

Autor: Republika

Vesti

03.04.2021

07:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dok većina privrednika već godinu dana zbraja gubitke, tržište dostave hrane cveta. Kompanije najavljuju nova ulaganja i u Srbiji, dostavljača je svaki dan sve više, neki zbog zarade koja ide i do 200.000 dinara napuštaju stalni posao.

RepublikaFoto: youtube.com/WSJ
Ilustracija

A onih koji kupuju kod kuće, preko neke od aplikacija, trenutno je 360.000. Na biciklu ili motoru, po kiši, snegu ili vrućini, oni stižu na vrata građana kad su najpotrebniji.

- Ja sam dostavljač koji, generalno, voli dinamičan posao, ovaj posao mi upravo to pruža. Pored te dinamičnosti, ovaj posao mi pruža i momenat fleksibilnog radnog vremena - kaže dostavljač Aleksandar za RTS.

Iako se zovu dostavljači hrane, kažu, u njihovim torbama se često nađe i mnogo toga drugog. 

- Satisfakcija je za samog čoveka i za mene kada možemo da pomognemo starijim osobama sa dopremom određenih medikamenata, ličnih stvari, ključeva, punjača, dokumenata, fascikli. Sve ono što običan građanin može da poruči, a da ne mora da napušta svoje prostorije, tu smo mi da smanjimo momenat rizika vezano za zarazu od kovida 19 - ističe on.

Da za dostavljače ima sve više posla potvrđuju i najave o novim investicijama jedne od kompanija, koja će 450 miliona evra uložiti u jačanje pozicije na 20 tržišta među kojima je i Srbija. Generalni direktor jedne od njih Branimir Đurović kaže da korona definitivno jeste katalizator koji omogućava ubrzano usvajanje novog načina kupovine od partnera, privrednika, ali i od strane korisnika.

Foto: ST/N. PANČIĆ

Među dostavljačima su ljudi od 20 do 63 godine, različitog obrazovanja, a ima i vrhunskih sportista, posebno biciklista. Neki od njih stalni posao zamenili su boljim zaradama i fleksibilnim radnim vremenom.

Skriveni troškovi

U zavisnosti od brzine i volje mesečno mogu da zarade i do 200.000 dinara, ali sliku kvare, kažu, prikriveni troškovi. Aleksandar kaže da većina dostavljača radi sa svojim prevoznim sredstvom, dok je sam posao dostave u ovom momentu i više nego solidno plaćen za uslove u Srbiji.

Tanja Jakobi iz Centra za istraživanje javnih politika ukazuje da oni pokrivaju veliki broj svojih troškova koji stalno zaposleni ne moraju. - To znači da oni nemaju zdravstveno osiguranje, osim ako su osigurani preko nekog drugog, ne ide im najčešće penzijski staž uopšte i ako se, na primer, povrede, i oni ostaju kod kuće, nemaju nikakvu nadoknadu za bolovanje, već i to moraju sami da nadoknade - objašnjava Jakobi.

Još jedan problem je parkiranje. "Oko sokolovo" vreba i njih, a svaku kaznu moraju plate iz svog džepa. Rešenju tog pitanje nadaju se u skorijem vremenu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading