FISKALNI SAVET PREDLAŽE: Ukinuti zabranu zapošljavanja

Autor: Tanjug

Vesti

20.11.2017

23:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Glavni ekonomista Fiskalnog saveta, Danko Brčerević, izjavio je da Savet smatra da treba ukinuti privremenu zabranu zapošljavanja u javnom sektoru i zameniti je nekim boljim i trajnijim rešenjem.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Foto: Ilustracija

Brčerević je to izjavio za najnoviji broj Magazina Biznis, a premijerka je  potvrdila procene Fiskalnog saveta da vlada namerava da produži važenje zabrane zapošljavanja na 2018. godinu.

- Produžetak zabrane zapošljavanja u 2018. oslobađa dodatni fiskalni prostor za povećanje plata veće od dva odsto, budući da smanjuje broj zaposlenih u državi za preko 10.000 godišnje - ljudi prirodno odlaze u penziju, a do njihove zamene dolazi samo u izuzetnim slučajevima - primetio je Brčerević.

On smatra da vlada ad-hok merama postiže to da se u ograničenom fiskalnom prostoru od pet do šest odsto pojedine plate povećaju i za 10 odsto - ali po cenu dodatne neuređenosti sistema zarada i zaposlenosti u javnom sektoru.

Dosta posla oko uređenja javnih finansija

Povodom nekog novog aranžmana sa MMF-om, predočava da je Srbija ranije imala loše iskustvo da se po završetku aranžmana sa Fondom naglo poveća zaposlenost u državnom sektoru, neodrživo povećaju penzije i plate, zaustavljaju reforme javnih preduzeća i odustaje od privatizacije državnih preduzeća.

- A uz te rizike, ostalo je još dosta posla na uređenju javnih finansija za šta bi kredibilitet i stručna pomoć MMF-a bili od velike pomoći. Zbog svega toga, novi aranžman sa MMF-om bio bi koristan i na njega treba gledati blagonaklono. Uz novi aranžman sa MMF-om, veoma bi bilo važno da se javna potrošnja ograniči usvajanjem novih i unapređenih fiskalnih pravila - zaključio je Brčerević.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading