DINAR JAK KAO CRNA ZEMLJA, TRGOVCI NASTAVILI PLJAČKU GRAĐANA

Autor: novosti.rs

Vesti

16.11.2017

13:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jorgovanka Tabaković, guverner NBS, kaže da je devizni kurs odraz postignute finansijske i političke stabilnosti u Srbiji. Iako je guvernerki drago što je dinar jak, ipak joj je krivo što građani to ne mogu da osete kada uđu u prodavnice.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Jorgovanka Tabaković

- Trenutni devizni kurs odraz je postignute finansijske i političke stabilnosti u Srbiji, i dinar je sve traženiji - izjavila je guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković, ukazujući na značaj finansijske i političke stabilnosti.

Nova procena NBS je da će strane direktne investicije u Srbiji ove godine iznositi 2,1 milijardu evra

Tabakovićeva je, na predstavljanju najnovijeg izveštaja o inflaciji, istakla da niko nema razloga da ne veruje i da se boji toga šta stoji iza jačanja dinara.

- Iza jačanja dinara stoje realna kretanja i one promene u koje mnogi ne žele da poveruju, ali ipak poveruju kada plaćaju ratu kredita - istakla je guverner NBS. - Žao mi je što ne mogu tu istu veru da je dinar ojačao i da je Srbija na dobrom putu, da vide i u cenama srazmerno jačanju dinara.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Dinar sve jači

Tabakovićeva je dodala da ta situacija nije specifična samo za Srbiju i napomenula da su dva istraživača 2017. godine objavila studiju o rastu marži najmoćnijih kompanija.

- Istraživanje je pokazalo da je od 1950. do 1980. godine rast marži stagnirao, i iznosio je oko 20 odsto, da bi od 1980. do 2014. rast marži najjačih trgovinskih kuća bio podignut sa 18 na 67 odsto - rekla je ona i dodala da u tome treba tražiti razloge zašto cene proizvoda ne padaju, iako dinar jača.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading