VLADA SRBIJE DONELA DUGOOČEKIVANU ODLUKU: Počinje isplata avansa od 10% za restutuciju!

Autor:

Vesti

05.02.2021

21:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ono što je Srpski telegraf najavio u oktobru upravo se dogodilo. Vlada Srbije donela je dugoočekivanu odluku o utvrđivanju koeficijenata za novčani deo restitucije, što će omogućiti dugoočekivani početak isplate. Ako sve bude u redu, akontacija od 10 odsto trebalo bi da bude realizovana do kraja godine.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Procenat po kojem će se određivati iznos obeštećenja određen je na 15 odsto (spekulisalo se da će biti između 14 i 15 i izabrana je gornja granica). To praktično znači da će vlasnici oduzete imovine ili njihovi naslednici dobiti 14 ili 15 odsto procenjene vrednosti imovine. Desetina tog iznosa biće im uplaćena kao akontacija, a ostatak preko obveznica za koje garantuje država na 12 godišnjih rata.

Iz Agencije za restituciju, na čijem je čelu Strahinja Sekulić, našem listu je potvrđeno da je Vlada, na sednici održanoj 21. januara, donela zaključak o utvrđivanju koeficijenta, koji iznosi 0,15 (to znači da se procenjena vrednost imovine množi sa 0,15, pa je, kao što rekosmo, osnovica za isplatu 15 odsto od vrednosti oduzete imovine).

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
SJAJNA VEST: Strahinja Sekulić

- Imajući u vidu navedeno, stekli su se uslovi da se počne s isplatom obeštećenja za one korisnike restitucije za koje nije bila moguća naturalna restitucija. Sada je agencija u mogućnosti da donosi rešenja u kojima će se utvrditi tačan iznos obeštećenja koji će svaki pojedini korisnik restitucije ostvariti, a na osnovu pravnosnažnog rešenja o utvrđivanju prava na obeštećenje, kojim je ujedno određena i osnovica obeštećenja - rečeno nam je u Agenciji za restituciju.

Novčano obeštećenje na konkretnom primeru

 

Vrednost imovine po rešenju: 1.000.000E

Vrednost za isplatu nakon donošenja koeficijenta: 150.000E*

Akontacija od 10% (isplata verovatno do kraja godine): 15.000E

Ostatak duga: 135.000E (izdaju se obveznice, isplata na 12 jednakih godišnjih rata od po 11.250E)

 

* maksimalna vrednost obeštećenja po osnovu oduzete imovine jednog vlasnika jeste 500.000E

Kako su nam iz agencije najavili, vrednost akontacije od deset odsto trebalo bi za većinu da bude isplaćena tokom ove godine.

 

- To će se dogoditi ukoliko rešenje postane pravnosnažno do 30. juna ove godine. Reč je o rešenju u kojem mi, na osnovu već donetog rešenja o pravu na naknadu, donosimo novo s tačnim iznosom obeštećenja. To ćemo se truditi da uradimo maksimalno brzo. Ostatak duga će, odnosno vrednost nakon oduzimanja vrednosti akontacija od deset odsto, isplaćivati u vidu državnih obveznica Republike Srbije. One će biti denominovane u evrima - navode iz agencije.

Kako će se isplaćivati obveznice

Obveznice kojima će biti isplaćivan ostatak duga, nakon isplate avansa, dospevaju godišnje, u skladu s uslovima emisije utvrđenim odlukom Vlade. Prva isplata biće 15. januara naredne godine u odnosu na godinu kada je isplaćena akontacija i isplaćuju se u roku od 12 godina od datuma emisije. Izuzetak su obveznice za osobe koje su starije od 70 godina. Za njih je rok isplate pet godina.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading