Jačaju odnosi dve zemlje: Privredna saradnja Srbije i Mađarske na visokom nivou

Autor: Tanjug.rs, republika.rs

Vesti

15.01.2021

22:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Robna razmena između Srbije i Mađarske beleži kontinuirani rast kao i mađarske investicije u srpsku privredu, a ta susedna zemlja je treći po važnosti spoljnotrgovinski partner Srbije u EU, rekla je danas ministarka privrede Anđelka Atansaković tokom razgovora sa ambasadorom Mađarske u Beogradu Atilom Pinterom, saopštilo je Ministarstvo privrede.

RepublikaFoto: youtube.com/Radio Televizija Trstenik
Anđelka Atanasković

- Zajednički infrastrukturni projekti su od bilateralnog i regionalnog značaja. Završetak modernizacije železničke pruge Beograd - Budimpešta još više će učvrstiti naše prijateljske veze i približiti građane dve susedne države - rekla je Atanasković.

Ministarka je istakla da se Mađarska nalazi na trećem mestu među trgovinskim partnerima Srbije u EU, odmah iza Nemačke i Austrije.


- Izuzetna ekonomska saradnja se ogleda i u ukupnoj spoljnotrgovinskoj razmeni koja je do novembra 2020. godine iznosila 1,7 milijardi evra - rekla je Atanasković.

Ambasador Pinter je istakao zadovoljstvo zbog rezultata koje mađarske kompanije ostvaruju u našoj zemlji.

On je rekao da je ukupna vrednost njihovih investicija u našoj zemlji 75 miliona evra, od čega je 25 miliona dala mađarska vlada kao podršku ulaganjima koje devet mađarskih kompanija realizuje širom Srbije.

Na sastanku je bilo reči i o jedanaestom zasedanju Zajedničke komisije za ekonomsku saradnju koje je planirano da se održi u Beogradu u prvoj polovini godine.

Kopredsednici komisije su ministarka Atanasković i ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto, saopštilo je Ministartstvo privrede.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading