Koje ekonomske sile će vladati svetom u 2050. godini? Stručnjaci napravili listu, evo šta predviđaju!

Autor: Republika

Vesti

30.12.2020

19:25

Predviđa se da će za 30 godina većina najvećih svetskih ekonomija će biti one koje su upravo danas u razvoju. One bi u budućnosti mogle nadmašiti velike sile poput Sjedinjenih Američkih Država, Japana i Nemačke.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Bregzit, pandemija i poteškoće u trgovanju doneli su ekonomske padove, ali uprkos ovim izazovima, predviđa se da će svetska ekonomija rasti brzim tempom tokom idućih nekoliko decenija. Zapravo, predviđa se da će do 2050. godine globalno tržište biti udvostručeno, čak iako Ujedinjene nacije (UN) predviđaju da će svetska populacija rasti samo za skromnih 26 odsto, piše BBC, a prenosi portal Klix.

Ovaj rast će sa sobom doneti dosta promena. Iako je izazovno predviđati kako će se stvari odvijati u budućnosti, većina ekonomista slaže se u jednom - današnja tržišta u razvoju će biti sutrašnje ekonomske velesile.

LISTA

Prema izveštaju jedne od najvećih međunarodnih računovodstvenih kompanija na svetu PwC, lista svetskih ekonomskih sila u 2050. godini će izgledati ovako:

1. Kina

2. Indija

3. SAD

4. Indonezija

5. Brazil

6. Rusija

7. Meksiko

9. Nemačka 10. Ujedinjeno Kraljevstvo

Čak će i relativno male ekonomije poput ekonomija Vijetnama, Filipina i Nigerije zabeležiti velike skokove na rang listama u naredne tri decenije, navodi se u izveštaju.

Kina koja zauzima prvo mesto već se može pohvaliti vodećom ekonomijom na svetu s obzirom na kupovnu moć njenog stanovništva. Kina je zabeležila značajne ekonomske dobitke tokom protekle decenije, a ekonomisti predviđaju da se pravi rast očekuje tek u narednim decenijama.

 

Očekuje se da će druga najmnogoljudnija zemlja na svetu Indija zabeležiti veliki rast u naredne tri decenije, uz prosečan rast BDP-a od pet odsto godišnje, što će je učiniti jednom od najbrže rastućih ekonomija na svetu. Do 2050. godine predviđa se da će Indija biti druga najveća svetska ekonomija i predstavljaće 15 odsto ukupnog svetskog BDP-a.

Veliki skok u naredne tri decenije mogao bi zabeležiti i Meksiko koji bi trebalo da se nađe na sedmom mestu, umesto trenutnog 11. mesta na lestvici. Najveće zasluge za ovaj rast pripisuju se porastu proizvodnje i izvoza u Meksiku.

Komentari (0)

Loading