Otvoreni treći Beogradski investicioni dani

Autor: Republika

Vesti

10.11.2017

13:53

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali i predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić otvorili su treći forum Beogradski investicioni dani, koji se danas održava u „Sava centru”.

BEOINFO
Otvorili treći forum Beogradski investicioni dani: Siniša Mali i Ana Brnabić

Gradonačelnik je istakao da forum povezuje ključne aktere iz regiona u sferi države, lokalne zajednice i investicija, kojih je prošle godine bilo 300, a ove 430.

U protekle dve godine, kako je naveo, na forumu su održani veoma uspešni susreti državnika iz regiona, investitora, lidera vodećih domaćih i stranih kompanija i predstavnika međunarodnih institucija. 

– Ove godine posebnu pažnju posvećujemo regionalnoj saradnji, jer smatramo da je ona veoma važna u kontekstu novih investicija. Posebno mi je drago što su danas sa nama gradonačelnici Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Zagreba, Tirane, predsednik Skupštine Podgorice, i što ćemo imati priliku da razmenimo iskustva i naučimo nešto novo – ukazao je Mali. 

Gradonačelnik je podsetio da je Beograd oduvek bio mesto susreta istoka i zapada, centar regiona, što je sa sobom nosilo i razne vrste iskušenja.

– Danas, Beograd je i dalje na međi, ali je ta iskušenja iskoristio kao svoju prednost tako da se uspešno nosi sa njima i doživljava ubrzani i uzbudljivi razvoj. Za taj razvoj su upravo najzaslužnije zdrave finansije grada i investicije, i zato nam je ovaj skup veoma važan – naveo je Mali. 

On je ukazao da je nova gradska vlast pre tri i po godine  preuzela rukovođenje Beogradom, koji je u tom trenutku bio na rubu bankrota, sa uništenim finansijama i propalim preduzećima. 

– Svakodnevno su nam pristizali novi dugovi na naplatu, a javna preduzeća su bila prezadužena. Zato smo tada krenuli u veliki posao finansijske konsolidacije koji je uspešno završen, što, između ostalog, znači i da smo uspeli da vratimo skoro 500 miliona evra duga. Najbolja potvrda da smo uradili dobar posao je i kreditni rejting koji smo prošle godine po prvi put dobili od jedne od najvećih rejting agencija na svetu, Mudisa, a koji je samo par meseci kasnije i povećan, tako da danas iznosi BA3 sa pozitivnim izgledom, i jednak je rejtingu Republike Srbije – ukazao je gradonačelnik. 

Mali je dodao da je zahvaljujući finansijskoj konsolidaciji grad uspeo da se stabilizuje i postane povoljna destinacija za investiranje. Sa druge strane, imamo i političku stabilnost, koju nam je omogućila Vlada Republike Srbije, tako da investitori znaju da su njihove investicije u Beograd sigurne, nastavio je gradonačelnik. 

BEOINFO
Premijerka Ana Brnabić je prisutnima poželela dobrodošlicu u Beograd i Srbiju

– Tada, pre tri i po godine, obećao sam da će Beograd postati grad kranova i dizalica, što on danas i jeste, a dovoljno je samo da se prošetate ulicama grada i da se u to uverite. To najbolje potvrđuje i brojka od 1.100 gradilišta, koliko ih danas ima u Beogradu. Pomenuo sam iskušenja u kojima se nekada nalazio Beograd zbog svoje pozicije između istoka i zapada, između kineskog puta svile i evropskih puteva. Pomenuo sam i da smo ta iskušenja doživeli kao svoju prednost. To smo uradili tako što smo počeli najpre od naše nacionalne avio-kompanije Er Srbija, koju smo uspešno transformisali u najbrže rastuću avio-kompaniju u regionu, tako da je zahvaljujući tome Beograd danas mesto odakle se direktno leti i na istok i na zapad – tačnije i u Peking, ali i u Njujork. Osim toga, u toku je proces izbora koncesionara za aerodrom „Nikola Tesla”, a upravo krajem ovog meseca je rok za slanje obavezujućih ponuda. Veliko je interesovanje, tako da verujem da će ovaj aerodrom učvrstiti vodeće mesto u ovom delu Evrope – ukazao je Mali. 

On je podsetio da se na prošlogodišnjem forumu predstavio investicioni portfolio, vredan 10 milijardi evra, a da su neki od tih projekata već realizovani. 

– Jedan od njih, na koji sam posebno ponosan, je projekat javno-privatnog partnerstva za deponiju u Vinči. Francusko-japanski konzorcijum Suez–Itoču će nam pomoći da rešimo problem deponije koji postoji već sedam decenija unazad. Takođe, u narednih par meseci potpisaćemo ugovor o izgradnji fabrike za prečišćavanje otpadnih voda u Velikom Selu, kao i ugovor o izgradnji toplodalekovoda Obrenovac – Novi Beograd. Ovi projekti su ukupne vrednosti 500 miliona evra, na njih se čeka decenijama, i ključni su za dalji razvoj grada. Pre nekoliko dana smo raspisali i javni poziv za izgradnju četiri podzemne garaže u centru grada, čime će se stvoriti uslovi da se centar grada u potpunosti zatvori za automobile i bude na raspolaganju pešacima. Ovom prilikom pozivam investitore da se jave i da nađu interes da ulažu u ovaj projekat – naveo je gradonačelnik.

On je dodao da se upravo svi ovi projekti uklapaju u viziju Beograda kao humanog grada, koji je udobno mesto za život svakom sugrađaninu, ali i atraktivna destinacija za turiste. 

– To znači više parkova i biciklističkih staza, a manje automobila. Osim širenja pešačke zone, spuštamo Beograd na reke, počela je realizacija Beograda na vodi, najvećeg projekta u ovom delu Evrope. Sećam se da sam prošle godine na ovom skupu rekao i da se nadam da ćemo ove godine iz „Sava centra” imati pogled na prve kule Beograda na vodi, što danas i jeste slučaj. Ovaj projekat, koji je od ključnog značaja za nas, neverovatnom brzinom se razvija pred našim očima i tako učvršćuje mesto Beograda kao lidera regiona u sferi investicija. Takođe smo nedavno počeli izgradnju pasarele koja će spajati Kalemegdan sa Beton halom, a sledeće godine počinjemo izgradnju gondole koja će povezivati Kalemegdan i park Ušće, koji se trenutno potpuno rekonstruiše. Zatim, pokrećemo i velike projekte saobraćajne infrastrukture, kao što su izgradnja nove autobuske stanice u Bloku 42 na Novom Beogradu, a naredne godine nam sledi i rekonstrukcija Starog savskog mosta, koji će biti i pešački. Kao što vidite, projekti su raznovrsni, a sve u svrhu toga da našim potomcima ostavimo lepši grad – istakao je Mali. 

On je podsetio da je prošle godine na istom skupu rekao da je broj nezaposlenih u gradu posle mnogo godina smanjen ispod 100.000, a upravo zahvaljujući velikom broju investicija i merama aktivnog zapošljavanja. 

BEOINFO
Gradonačelnik je istakao da forum povezuje ključne aktere iz regiona u sferi države, lokalne zajednice i investicija

– Danas sa ponosom mogu da kažem da je taj broj oko 88.000, što je tačno 20.000 manje nezaposlenih nego 2013. godine. To je upravo razlog zašto se toliko borimo za investicije – jer one omogućavaju bolji život Beograđanima. Zato vas pozivam da investirate u Beograd i Srbiju, koji vam svojim položajem i sporazumima o slobodnoj trgovini otvaraju vrata za ceo svet – kazao je Mali.

Premijerka Ana Brnabić je prisutnima poželela dobrodošlicu u Beograd i Srbiju i pozdravila ih u ime Vlade Republike Srbije.   

– Dugujemo veliku zahvalnost gradonačelniku Beograda koji je inicirao ovu konferenciju, koja svake godine raste po važnosti i broju učesnika. Veoma mi je drago što imamo priliku da predstavimo Beograd kao fantastičnu investicionu destinaciju – navela je premijerka. 

Srbija je u protekle tri godine, prema njenim rečima, puno uložila u makroekonomsku stabilnost i fiskalnu konsolidaciju.

– Vlada koju predvodim je vlada kontinuiteta sa mojim prethodnikom, sada predsednikom  Aleksandrom Vučićem. Dosta ulažemo u bolje poslovno okruženje i mogu da kažem da smo ove godine ostvarili zapažen uspeh i na „doing business” listi Svetske banke. Nakon tri godine napredovanja, Srbija zauzima 43. mesto. Na listi globalne konkurentnosti Srbija je takođe napredovala, za 12 mesta, ali i tu imamo još prostora za napredak – ukazala je Brnabićeva. 

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež istakao je da je zadovoljstvo posmatrati kako jedna manifestacija poput Beogradskih investicionih dana raste i pokazuje sve veću funkcionalnost u dovođenju i privlačenju investicija. Sve to naravno utiče na privredu i ekonomiju Beograda, ali i Srbije i čitavog regiona. U prilog tome govori i veliko interesovanje – skoro 500 učesnika iz različitih sektora.

Komentari (0)

Loading