TABAKOVIĆEVA: Direktne strane investije - DVE MILIJARDE

Autor: Tanjug

Vesti

03.11.2017

23:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković izjavila je danas da će direktne strane investicija do kraja godine dostići dve milijarde evra, a da je najnoviji kurs 118,66 dinara za evro, što znači da je dinar od početka godine ojačao za 3,9 odsto.

RepublikaFoto: Tanjug
Jorgovanka Tabaković

- To jeste rekordni nivo dinara u poslednje tri godine. Razlog za to je kao i u svakoj ponudi robe. Povećana ponuda u odnosu na tražnju dovela je do toga da dinar ima tako visoku vrednost - rekla je Tabaković za TV Pink.

Kako je navela, najveći razlog tome su strane direktne investicije.

Rekord

Objasnila je da su one veće nego što je i NBS konzervativno predvidjala da će biti oko 1,5 milijardi, pa revidirala na oko 1,7 milijardi evra.

- Sada mogu da kažem da će ta vrednost do kraja godine biti dve milijarde evra - naglasila je guvernerka NBS.

Ona je navela da će korist od jakog i stabilnog dinara imati i gradjani i privreda i da je uverena da je stabilnost pre svega i jačanje poverenja u domaću valutu pa i kurs dinara, interes svih.

- Mi se generalno trudimo da se ta korist zove stabilnost planiranja i poslovanja u Srbiji - rekla je Tabaković i dodala da se poboljšanje platnobilansne pozicije države i konkurentnost ne postižu politikom kursa, ni deviznom politikom, već strukturnim reformama.

Stabilna monetarna politika

- Zato NBS insistira na stabilnosti i svi koji misle da mi dogovaramo kurs ili da ga za nekog nameštamo, mislim da su izgubili argumente za ovih pet godina - kazala je Tabaković i podsetila da je, kada je došla u NBS, zatekla kurs od 119 dinara za evro, a da je sada ispod tog nivoa.

- Dokazali smo da i u nekoliko izbornih ciklusa jeste ostala stabilna i monetarna politika i dinar, ali i opredeljene da su makroekonomska i poltička stabilnost ključ zainteresovanosti stranih inevstitora, kako u investiranje tako i u naše hartije od vrednosti, koje su pokazale da smo dobro mesto za ulaganje i dobro mesto za život - poručila je Tabaković.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading