Izvoz Srbije dostigao pretkrizni nivo! Tabaković: Sledeće godine očekujemo privredni rast Srbije od 6 odsto!

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

15.10.2020

21:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković izjavila je danas da je izvoz Srbije dostigao pretkrizni nivo, pri čemu je u avgustu rast zabeležila proizvodnja i ukupne i prerađivačke industrije, zbog čega već sledeće godine očekuje privredni rast Srbije od šest odsto.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ
Jorgovanka Tabaković

Tabaković, koja je i guverner Srbije u MMF-u, prisustvovala je danas plenarnom sastanku Međunarodnog monetarnog i finansijskog komiteta (International Monetary and Financial Committee - IMFC), kao i sastanku Konstituence Švajcarske, saopštila je NBS.

"U Srbiji je u avgustu proizvodnja i ukupne i prerađivačke industrije bila na nivou koji je 3,1 odsto odnosno 1,3 odsto iznad pretkriznog nivoa, a i izvoz je dostigao pretkrizni nivo. Poverenje je sačuvano, a već sledeće godine očekujemo rast od oko šest odsto, što znači potpuni oporavak od efekata pandemije, kojem će državne investicije bitno doprinositi", rekla je Tabaković.


Ipak, naš posao ne smatram završenim, jer se on nikad ne završava, rekla je guvernerka i dodala da će centralna banka nastaviti da prati sva kretanja i reaguje ako proceni da ima potrebe.

Sastanak je održan u okviru Godišnje skupštine Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke, koja se, zbog aktuelne zdravstvene situacije, održava u virtuelnom formatu.

 


Ocenjeno je da se globalni ekonomski izgledi poboljšavaju, ali i da postoje razlike među zemljama, odnosno da je oporavak delimičan i neujednačen. Zaključak je da svi moraju zajedno da rade na pružanju podrške najugroženijim zemljama i da je sada trenutak da se izgradi otpornija budućnost.

Takođe da politike moraju da sačuvaju poverenje, podrže radna mesta i podstiču rast.

Sastanku Međunarodnog monetarnog i finansijskog komiteta prisustvovali su najviši zvaničnici koji predstavljaju svoje zemlje u ovim međunarodnim finansijskim institucijama.

Tabaković je na sastanku Konstituence Švajcarske upoznala ostale zemlje članice Konstituence da je u Srbiji odmah u martu uspostavljen Krizni štab za ekonomiju, kojim je rukovodio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Aleksandar Vučić

Nastavili smo da delujemo koordinirano - u Srbiji je donet ogroman paket mera, čija je vrednost preko 12 odsto bruto domaćeg proizvoda, kazala je Tabaković.

Brzina reakcije i obimnost paketa pokazali su se kao ključni za sprečavanje prelivanja negativnih efekata pandemije na tržište rada i proizvodne kapacitete.

Međunarodni monetarni fond je ocenio da je Srbija donela snažan, pravovremen i sveobuhvatan paket mera, kojim je podržana domaća tražnja i sprečen pad poslovnog i potrošačkog poverenja u trenucima kada je globalni pesimizam bio najizraženiji.

Foto: wikimedia.org/Lumen roma
NBS

NBS pratila je sve tržišne učesnike, smanjivala referentnu kamatnu stopu, obezbeđivala likvidnost na potrebne rokove i u potrebnim valutama, propisivala moratorijum u otplati kreditnih obaveza i na druge načine olakšavala otplatu kredita i podržavala kreditnu aktivnost.


Srbija je zadržala odličan pristup svetskom finansijskom tržištu i u uslovima kada su neizvesnosti bile velike.

I tokom ove situacije očuvala je punu cenovnu, makroekonomsku i finansijsku stabilnost.

Sve su to razlozi zbog kojih su dugoročni investitori nastavili da ukazuju poverenje Srbiji i dalje visokim stranim direktnim investicijama, navedeno je u saopštenju NBS.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading