Šiptari uveli takse na srpsko brašno

Vesti

27.10.2017

20:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Samoproklamovane kosovske vlasti nezakonito su uvele taksu na uvoz brašna iz Srbije i našim proizvođačima počele da naplaćuju 40 evra po toni. Odluka je stupila na snagu u ponedeljak i naplaćena je kamionima koji su se u tom trenutku našli na putu ka Kosovu. Skandalozni namet uveo je kosovski ministar trgovine Bajram Hasani, koji je odluku o tzv. zaštitnim merama doneo posle žalbi lokalnih proizvođača "M & silo" i kosovskog mlinarskog udruženja. Oni tvrde da se brašno iz Srbije prodaje ispod tržišne cene, čime se ugrožava lokalna industrija, ali Vukosav Saković, predsednik udruženja Žita Srbije, smatra da samoproklamovane kosovske vlasti nameštaju posao albanskim privrednicima.

RepublikaFoto: pixabay.com
Kosovo prekršilo sporazum CEFTA

- Cene po kojima izvozimo su iste za sve zemlje u okruženju. To je samo loš izgovor da se uvede mera koja ne odgovara ni našim izvoznicima brašna, a ni uvoznicima sa kosovske strane. Nikome se ne isplati da plaća 40 evra taksu za tonu brašna koju naplaćuju oko 200 evra - kaže Saković i dodaje da je ovo nezakonit potez i da su prekršene odredbe CEFTA sporazuma. Zbog toga je naše ministarstvo trgovine uložilo protest privremenim institucijama samouprave u Prištini i Unmiku i zatražilo ukidanje taksi.

40 evra iznosi taksa za uvoz tone brašna

- Ovo je klasična vancarinska barijera kojom se sprečava ili čak zaustavlja izvoz brašna iz Srbije. Radi se o protekcionističkoj meri koja je doneta pod pritiskom kosovskog mlinarskog lobija, a taksa je taman tolika da izvoz brašna iz Srbije učini neisplativim - upozorio je srpski ministar trgovine Rasim Ljajić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading