BOLJE ROBIJA, NEGO DOZVOLJENI MINUS! Postoji nekoliko razloga zašto treba da izbegnete bankarsku globu

Autor: srbijadanas.com, Republika

Vesti

25.08.2020

09:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Postoji nekoliko razloga zašto nikad ne bi trebalo da koristite dozvoljeni minus i zašto je bitno da kada vas pitaju u banci da li želite dozvoljeni minus vi kažete NE.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kao prvo od banke ništa ne dobijate džaba, a dozvoljeni minus je najskuplja stvar koju mogu da vam prodaju u banci, pa razmislite da li ste toliko bogati da vozite auto koji troši 30 litara benzina na 100 kilometara i čija registracija košta 3.000 evra.

Druga stvar koju treba da znate je da ako nemate ušteđevinu u banci ili kod kuće u nekoj "slamarici" makar 100 evra onda baš i ne raspolažete odlično novcem i stalno vam fali novca.

Jednostavno rečeno niste u mogućnosti da uštedite i dozvoljeni minus će vas samo dodatno laički rečeno "ukopati".

Treća stvar zbog koje ne treba da uzimate dozvoljeni minus je ta što ukoliko vam svakog meseca, na primer 27. u mesecu, fali par hiljada vi ćete svaki put ulaziti dublje u minus dok ne potrošite ceo dozvoljeni minus.

 

Kamata na dozvoljeni i nedozvoljeni minus je najveća u bankarskom svetu i iznosi i više od 30 odsto. Da li želite da banci poklonite 30.000 dinara godišnje, ako vam je dozvoljeni minus 100 hiljada dinara? Šta sve možete da kupite za 30.000 dinara? Razmislite dobro, da li želite da poklonite nekom toliko novca.

Četvrta stvar koju treba da znate je da je mnogo bolje podići kredit u banci, nego ići u dozvoljeni minus. Kredit uglavnom ljudi podižu za dodatno ulaganje, renoviranje ili kupovinu neke potrepštine. Dižete kredit za kupovinu šporeta, frižidera, televizora ili neke druge stvari, a za to plaćate fiksnu ratu svakog meseca koja je mnogo manja od izdatka za kamatu na dozvoljeni minur, jer je kamata na kredit mnogo niža nego na dozvoljeni minus. 

Kamata za kredit je i do tri, četiri puta niža od kamate za dozvoljeno prekoračenje računa. Tako se u bankama u Srbiji kamate na dozvoljeni minus kreću od 26 odsto, pa sve do 46 odsto iznosa, što je morate priznati izuzetno visok izdatak za svačiji džep. 

Kada podignete kredit i kupite uređaj na primer, vi u tom slučaju imate uređaj i ne možete da se sve više zadužujete ukoliko vam fali par dodatnih hiljada mesečno. Zbog toga je najbitnije da kada vas u banci pitaju da li želite da vam daju dozvoljeni minus, vi kažete, NE HVALA.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading