Ministar Mali započeo razgovore sa Misijom MMF-a

Autor:

Vesti

26.06.2020

12:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar finansija Siniša Mali razgovarao je danas sa Delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koju predvodi šef Misije Jan Kes Martejn, o sprovođenju aktuelnog aranžmana Instrument za upravljanje politikama ("Policy Coordination Instrument" – PCI). U pitanju je polugodišnja revizija ispunjenja ciljeva u okviru aktuelnog programa, nakon čega će biti predmet usvajanja na bordu direktora MMF-a u Vašingtonu.

RepublikaFoto: Tanjug/B. STEKIĆ
Siniša Mali

Tema današnjeg razgovora su bili reformski ciljevi koji su postavljeni u aktuelnom aranžmanu, kroz koji su sagovornici detaljno prošli, kao i fiskalna i makroekonomska kretanja, te uticaj pandemije virusa Kovid-19 na srpsku i svetsku ekonomiju.

Predstavnici MMF-a su istakli da su, kada je reč o projekcijama privrednog rasta za ovu godinu, pozitivniji u projekcijama za Srbiju nego za druge evropske zemlje. Oni su pohvalili Program ekonomskih mera za podršku privredi i građanima. Takođe, istakli su da veruju da neće biti problema u finansiranju budžeta u ovoj godini, te pohvalili uspešnu emisiju Eurobond obveznica.

Ministar finansija je rekao da je Program ekonomskih mera uspešno sproveden, te da njegovi rezultati najbolje o tome govore, pogotovo kada je reč o nezaposlenosti koja je na nivou od 9,7%. Dodao je da će država naći način da dodatno pomogne privredi, ako za tim bude bilo potrebe krajem ove godine.

Više informacija iz rubrike ekonomija pročitajte ovde

Kada je reč o reformskim ciljevima, tema razgovora je bila metodologija za praćenje fiskalnih rizika, zatim reforma plata i usvajanje uredbe o koeficijentima, donošenje odluke o okviru javnog zapošljavanja, kao i zatvaranje transakcije za Komercijalnu banku, koje se očekuje do kraja godine.

Ovoj misiji je prethodila tehnička misija gde su takođe diskutovani reformski ciljevi sa sektorima. Nakon ove misije u okviru programa je preostala još jedna misija koja je planirana u oktobru.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
MMF

Razgovori sa misijom MMF-a će trajati do 3. jula, a sprovode se putem video – konferencijske veze. U pitanju je četvrto polugodišnje razmatranje Instrumenta za koordinaciju politike, koji je odobren u julu 2018. godine i ne podrazumeva finansijsku podršku, već je isključivo savetodavnog karaktera.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
StefanBrate99

26.06.2020 21:02

Sinisa Mali je covek na pravom mestu.

StefanBrate99

26.06.2020 21:02

Izuzetno kvalitetan politicar.

Mia

26.06.2020 21:42

Ocekujemo pozitivan ishod razgovora.