Devizne rezerve Srbije 12,79 milijardi evra na kraju aprila

Autor: Tanjug

Vesti

14.05.2020

15:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije iznosile su na kraju aprila 12,79 milijardi evra, i niže su za 321,7 miliona evra u odnosu na kraj prethodnog meseca, saopštila je NBS. Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 154 odsto i više od pet meseci uvoza robe i usluga, što je gotovo dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju aprila su iznosile 10,67 milijardi evra. Bruto devizne rezerve su u proteklih 12 meseci povećane za 1,45 milijardi evra i to u periodu kada se država neto razdužila po osnovu deviznih kredita i deviznih hartija od vrednosti za 959,4 miliona evra, ističu iz NBS.

Povećanje bruto deviznih rezervi je u proteklih godinu dana je najvećim delom ostvareno po osnovu intervencija NBS na domaćem deviznom tržištu neto kupovinom deviza u iznosu od 2,11 milijardi evra, što je najzdraviji način povećanja rezervi. Neto smanjenje aprilskog nivoa deviznih rezervi u odnosu na mart ostvareno je u najvećoj meri po osnovu aktivnosti NBS preduzetih u cilju očuvanja relativne stabilnosti na domaćem deviznom tržištu i podrške likvidnosti bankarskom sektoru u ambijentu krize izazvane virusom COVID-19.


Ukupan efekat tih aktivnosti je 443 miliona evra, od čega se na spot transakcije odnosi 395 miliona evra, dok se na svop transakcije odnosi 48 miliona evra, preceizira centralna banka.

Neto prilivi u devizne rezerve tokom aprila po osnovu efikasnog upravljanja deviznim rezervama, donacija, devizne obavezne rezerve usled uobičajenih aktivnosti banaka i drugim osnovima iznosili su ukupno 96,4 miliona evra, uz pozitivan neto tržišni efekat od 175,6 miliona evra, i bili su više nego dovoljni da pokriju ostale neto odlive iz deviznih rezervi po drugim osnovima (ukupno 150,7 miliona evra). Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u aprilu iznosio je 524,7 miliona evra i bio je za 250,3 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu.

U prva četiri meseca ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 2,40 milijardi evra. Dinar je u aprilu nominalno oslabio za 0,1 odsto, a od početka ove godine vrednost dinara je gotovo nepromenjena u odnosu na evro. Narodna banka Srbije je na međubankarskom deviznom tržištu u aprilu neto prodala 440 miliona evra, a od početka godine je neto prodala 625 miliona evra.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading