SPREMA SE REKONSTRUKCIJA: Stara zgrada Beobanke biće pod visećom baštom!

Autor: novosti.rs

Vesti

16.10.2017

04:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemačko-srpska firma "Štatverk" raspisala je javni konkurs za idejno urbanističko-arhitektonsko rešenje balkanskog eko-centra na Zelenom vencu. Nekadašnje zdanje Beobanke će, nakon rekonstrukcije, biti otvoreno posle 17 godina.

RepublikaFoto: youtube.com/Telegraf.rs TV
Čeka se rešenje za staru zgradu Beobanke

Ukoliko se plan ostvari, biće to jedinstvena zgrada u Beogradu - višespratnica pod visećim baštama.

- Od učesnika se očekuje da ponude projekte koji sadrže zelene fasade, odnosno vertikalne bašte, kao i da u rešenja uključe obnovljive izvore energije - za "Novosti" objašnjava Tamara Marković iz "Štatverka". - Želimo da raspisivanjem konkursa podstaknemo domaće arhitekte da razmišljaju o održivoj arhitekturi i da doprinesu realizaciji prvog zelenog, energetski nezavisnog solitera na Balkanu.

Projektni predlozi za rekonstrukciju dela gradskog bloka na Zelenom vencu treba da sadrže rešenja u kojima bi bili apartmani, restorani, kafe-bar i vidikovac.

- U zgradi će biti i poslovni prostor namenjen isključivo ekološki orijentisanim kompanijama, edukativni eko-centar i garaže - objašnjava Marković. - Takođe, učesnici konkursa mogu da prošire listu sadržaja u skladu sa potencijalima lokacije.

Pravo učešća imaju diplomirane arhitekte koje poseduju državljanstvo Srbije ili žive i rade na njenoj teritoriji, kao i firme koje deluju u oblasti arhitekture i urbanizma u našoj zemlji.

Zainteresovani svoje radove mogu da predaju do 25. novembra 2017. godine. Radove će ocenjivati međunarodni žiri sastavljen od stručnjaka i univerzitetskih profesora iz Nemačke i Srbije.

Prošle godine, 23. novembra, na javnom nadmetanju firma iz Štutgarta kupila je nekadašnju zgradu Beobanke za 4.250.000 evra.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading