Velike kompanije u sve većem broju se odriču državne pomoći

Autor:

Vesti

29.04.2020

13:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Podugačak spisak privrednika i preduzeća koji su do sada podneli zahtev za korišćenje mera državne pomoći u borbi protiv posledica pandemije koronavirusa pokazuje koliko je domaćoj privredi neophodna podrška.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Sa druge strane, produžava se i lista velikih kompanija i preduzeća koji su odlučili da paket mera koji je Vlada Srbije pripremila ipak ne iskoristi zbog toga što, kako navode, uspevaju da održe optimalan nivo poslovanja. Ističu i da postoje mnogi privredni subjekti, preduzetnici i mala i srednja preduzeća, kojima su subvencije i pomoć države potrebnije.

U prvom talasu zdravstvene krize društveno odgovorne kompanije pokazale su solidarnost velikim brojem donacija zdravstvenim centrima širom Srbije u borbi protiv COVID-19. U ovom, drugom talasu koji se odnosi na otklanjanje posledica koje je po domaću privredu doneo koronavirus, „veliki“ ponovo iskazuju svoju solidarnost, dajući prednost očuvanju likvidnosti preduzećima koja su u krizi pretrpela teže posledice.

Među velikim privrednim subjektima koji su iskazali solidarnost je kompanija Filip Moris, koja je u jeku epidemije u Srbiji jednom od najvećih korporativnih donacija pomogla opremanje zdravstvenih centara neophodnom medicinskom opremom. Kompanija, čija je fabrika u Nišu tokom krize uspela da održi kontinuitet u proizvodnji uz poštovanje mera i propisa zaštite i prevencije širenja koronavirusa, sada je donela odluku i da ne koristi državnu pomoć, odnosno subvencije odobrene Uredbom Vlade Srbije.

U korist onih kojima je podrška za poslovanje potrebnija, pomoći se odrekla i MK Grupa sa svim svojim kompanijama, ističući da su svesni da najveći teret trenutne krize podnose mikro, mala i srednja preduzeća, te da su usvojene mere prevashodno namenjene tom segmentu ekonomije.

Slične razloge navela je i medijska kompanija Pink, a među onima koji su se odrekli mera podrške je i Grupa Univerexport, dok su iz „AutoČačka“ saopštili da su čak i zapošljavali nove radnike.

Podsećamo, na sednici Vlade Republike Srbije, 10. aprila usvojene su tri uredbe koje predstavljaju pravni okvir za implementaciju Programa podrške privredi u cilju smanjenja negativnih efekata prouzrokovanih pandemijom virusa Covid-19.

Usvojena je Uredba o fiskalnim pogodnostima i direktnim davanjima privrednim subjektima u privatnom sektoru i novčanoj pomoći građanima u cilju ublažavanja ekonomskih posledica nastalih usled bolesti COVID-19, Uredba o utvrđivanju programa finansijske podrške privrednim subjektima za održavanje likvidnosti i obrtna sredstva u otežanim ekonomskim uslovima izazvanim pandemijom COVID - 19 kao i Uredba o postupku za izdavanje dužničkih hartija od vrednosti za vreme vanrednog stanja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading