ZASTRAŠUJUĆE PROGNOZE MMF: Korona odvodi svet u krizu goru od Velike depresije

Autor: Tanjug

Vesti

14.04.2020

22:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svetska ekonomija će ove godine doživeti pad od tri odsto, dok se brojne zemlje suočavaju sa najvećim ekonomskim problemima u poslednjih nekoliko decenija, saopšteno je iz Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Oni navode da je pad ekonomije najgori od Velike depresije iz tridesetih godina prošlog veka, te ocenjuju da je pandemija svet odvela u "krizu kakva nije postojala".

Ukoliko pandemija bude dugo trajala to će testirati sposobnosti vlada i centralnih banaka da kontrolišu krizu, dodaje MMF, a preneo je Bi-Bi-Si.


Gita Gopinat, glavna ekonomistkinja MMF-a, kaže da bi kriza mogla svetski društveni proizvod da umanji za devet biliona dolara.

Iako je MMF pohvalio "brzu reakciju" u zemljama poput Velike Britanije, Nemačke, Japana i SAD, navodi se da nijedna zemlja neće biti imuna na ekonomski pad.

Očekuje se da će se globalni rast oporaviti za 5,8 odsto sledeće godine, ali samo ako se pandemija okonča u drugoj polovini 2020.

Gopinat kaže da velika ekonomska blokada predstavlja "crnu realnost" za političare, koji se suočavaju sa "neizvesnošću oko dugotrajnosti i intenzivnosti šoka".

- Delimičan oporavak je projektovan za 2021 godinu - kaže Gopinat.

Ona navodi i da se prvi put od Velike depresije i od razvijenih ekonomija očekuje da budu u recesiji.

MMF upozorava da se rast u razvijenim ekonomijama neće vratiti na nivo od pre virusa do 2022. godine.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading