Ministri u svađi zbog psihološkinje

Autor: J. JOKANOVIĆ - M. M. LESKOVAC

Vesti

10.10.2017

05:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Da li ćemo žene vojnike ubuduće morati da zovemo vojnikinje, vozače autobusa vozačice, a one koje nas operišu hirurškinje - pitanje je koje je i dalje na dugom štapu jer su se upravo zbog ovih proevropskih propisa javile nesuglasice među ministarstvima. Tako nacrt zakona o rodnoj ravnopravnosti, koji podrazumeva da baš svi nazivi zanimanja i zvanja dobiju ženski rod, još čeka saglasnost Vlade i ulazak u skupštinsku proceduru.

RepublikaFoto: Tanjug
Sukob Zoran Mihajlović i Zorana Đorđevića kulminira

FILTER U SKUPŠTINI

Glavni sukob oko zakona tinja između ministarke građevinarstva i saobraćaja Zorane Mihajlović, inače čuvenog borca za ženska prava, i ministra rada Zorana Đorđevića, koji je, kako se može čuti, zamerio na mogućim problemima u primeni ovog zakona.

Nije jednostavno normama uvoditi nove jezičke standarde zarad političke ili neke druge ravnopravnosti, Vladan Vukosavljević, ministar kulture

Na primeru njegovog resora, u koji spadaju i ustanove socijalne zaštite, dobili bismo logopetkinje, psihološkinje, defektološkinje, psihoterapeutkinje. Ipak, pre će biti da su ministru zasmetale milionske kazne koje prete za narušavanje rodne ravnopravnosti od, blago rečeno, neobičnih ženskih naziva.

Reklo bi se da su svi drugi ministri negde na sredini. Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja, kaže za Srpski telegraf da treba poštovati ženski rod u jeziku, ali kažnjavanje neće pomoći da se to sprovede u delo.

- Ne mislim da kažnjavanje i sankcije mogu da disciplinuju ljude, to treba jednostavno da uđe u vokabular. S druge strane, smatram da je skupštinska procedura veoma dobar filter i da će sve ono što je logično biti usvojeno, a ono što nije biće izuzeto - napominje Đukić Dejanovićeva za naš list.

Ministar prosvete Mladen Šarčević u potpunosti drži stranu koleginici Mihajlović. On nema dilemu da ovaj zakon treba usvojiti i koristiti rodno osetljiv jezik.

- Izrazi u ženskom rodu koji su nekada bili čudni danas su se odomaćili. Jezik je živa materija, stalno se menja, samo se vremenom treba navići na novine u njemu - zaključuje Šarčević.

STRUKA DA PRESUDI

Da su želje jedno, a njihovo realizovanje u stvarnosti drugo, smatra ministar kulture Vladan Vukosavljević, koji želi da poslednju reč na ovu temu da struka.

ŠARČEVIĆ: Jezik je živa materija, stalno se menja, samo se vremenom treba navići na novine u njemu

- To je vrlo osetljiva tema, nije jednostavno normama i normativnim postupcima uvoditi nove jezičke standarde zarad političke ili neke druge ravnopravnosti. Mi iz Ministarstva kulture i ja lično smatramo da bi Odbor za standardizaciju srpskog jezika, Institut za jezik, Filološki fakultet i druge ekspertske ustanove nadležne za jezičke reforme trebalo da povedu javnu raspravu, da struka da svoje precizno mišljenje o ovakvim stvarima. Politika ima svoje ideje i motivi za takve korake se donekle mogu razumeti, ali nemoguće je normativnim putem dovesti do toga da se nešto u životu koristi - kaže Vukosavljević.

Treba poštovati ženski rod u jeziku, ali kažnjavanje neće pomoći da se to sprovede u delo, Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja

Klajn: Protiv nasilja nad jezikom

Čuveni lingvista Ivan Klajn poručuje da se ne sme napraviti nasilje nad jezikom i da u slučaju neobičnih izraza treba upotrebiti muški oblik i dodati imenicu žena.

- Tamo gde je prihvatljivije, kao na primer sociološkinja i psihološkinja, verujem da ćemo se vremenom naviknuti - kaže Klajn.

Glavni sukob tinja između Zorane Mihajlović, borca za ženska prava, i Zorana Đorđevića, kome su zasmetale milionske kazne.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading