Koronavirus obara cene akcija na berzama: Svet u strahu od recesije!

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

16.03.2020

10:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Akcije na evropskim berzama pale su jutros za više od 8,0 odsto jer pandemija koronavirusa hara veći delom Evrope, a mere drastičnog monetanog ublažavanja vodećih svetskih centralnih banaka nisu uspele da obnove poverenje investitora uzdrmano strahom od narastanja ekonomskih šteta.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Panevropski indeks STOKS 600 pao je za 8,2 procenta na najniži nivo od novembra 2012. godine, pri čemu su berze u Francuskoj i Španiji vodeći gubitnici pošto su se ove dve zemlje pridružile Italiji uvodeći karantin na nacionalnom nivou, javlja Rojters.

Avio-kompanije i turistički operateri, uključujući TUI, Izidžet, IAG, koji je vlasnik Britiš Ervejza, kao i Er Frans-KLM, predvode s padom u okviru indeksa STOKS 600, jer je pandemija zaustavila globalna putovanja.

Širi indeks akcija putničkih i turističkih kompanija potonuo je za više od 12 posto.

Evropski indeks koji meri strah na tržištima kapitala skočio je na rekordnih 87,90 poena.

- Investitore muči to što se još uvek ne zna ekonomski uticaj virusa - da li je ovo jednomesečna ili jednogodišnja situacija i koliko će duboko srezati potrošnju - kaže Rik Mekler, partner u kompaniji "Čeri Lejn Investments - iz Nju Vernona, u Nju Džersiju.

Iz američkih federalnih rezervi poručuju da virus ima dubok uticaj na ekonomiju

Američke Federalne rezerve smanjile su referentnu kamatnu stopu gotovo na nulu, po drugi put ovog meseca, i najavile stotine milijardi dolara za kupovinu aktiva, poručivši da epidemija ima "dubok" uticaj na ekonomiju.

Centralne banke Japana, Australije i Novog Zelanda ispratile su akciju FED-a uvođenjem vlastitih mera, ali nisu uspele da zaustave pad svetskih akcija.

Evropski indeks fjučersa S&P 500 pao je 4,77 odsto približivši se dozvoljenom dnevnom gubitku vrednosti ubrzo nakon što je nastavljeno trgovanje u nedelju uveče. Tako je evropski referentni indeks sada za više od jedne trećine slabiji u odnosu na rekordnu vrednost koju je dostigao sredinom februara, na šta su delom uticali i pad cena nafte i prošlonedeljna odluka Evropske centralne banke da zadrži ključne kamatne stope na nepromenjenom nivou, navodi britanska agencija.

Zbog pada fabričke proizvodnje u Kini strahuje se od nove recesije

Najnoviji ekonomski podaci iz Kine, koji pokazuju da je fabrička proizvodnja najoštrije pala u poslednjih 30 godina, takođe su ponovo podstakli strahovanja od globalne recesije budući da pandemija parališe dobavljačke lance i razara poslovni sentiment.

Indeks koji meri vrednost akcija evropskih banaka srušio se za oko 9,9 procenata, pri čemu su se akcije francuskih banaka Natiksis i Sosijete Ženeral stropoštale za između 14,1 i 12,6 odsto.

Švajcarska Kredi Svis banka je pala za 12 procenata na rekordno nizak nivo nakon izveštaja da američki tužioci istražuju njenu ulogu u slučaju vezanom za korupciju u Mozambiku "tešku" dve milijarde dolara.

Pažnja investitora je sada usredređena na telekonferenciju Grupe sedam (G7) koja treba da se održi u 14:00 časova po GMT, a na kojoj će biti reči o aktuelnoj zdravstvenoj krizi.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading