Milan Popović otvoreno o Zagrebačkoj banci, bakru i najvažnijim ekonomskim temama

Autor: telegraf.rs, Republika

Vesti

10.03.2020

17:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Da bi posao bio uspešan gazda mora sam da ga vodi, nadgleda i kontroliše, kaže za Telegraf Biznis privrednik Milan Popović. Kralj bakra kako ga mediji često nazivaju, kaže da upravo zbog toga nažalost, nema u Srbiji veliki biznis, pošto ne provodi mnogo vremena u Srbiji da bi taj posao mogao da kontroliše.

RepublikaFoto: e-stock/KOBRA
Milan Popović

Popović je u intervjuu za Telegraf.rs govorio o trenutnom stanju na tržištu, ali i dešavanjima u Zagrebačkoj banci, odnosno kontekstu pominjanja njegovog imena.

Region je obišla vest o navodnim sumnjivim transakcijama u najvećoj tamošnjoj banci. Na udaru je i naš sagovornik.

Curile su informacije i navodni zapisnik Hrvatske narodne banke koji u svom zaključku donosi niz oštrih, gotovo dramatičnih zapažanja o propustima.

Zagrebačka banka našla se pod istragom Hrvatske narodne banke zbog rizika od pranja novca i finansiranja terorizma, a u kontestu ste pomenuti i vi, šta se zapravo desilo, možete li da nam objasnite?

- U ovoj aferi "pranje novca i finansiranje terorizma" ima samo u imenu kancelarije za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma. Na bazi informacije dostupne iz medija mogu samo da zaključim da se banka nije pridržavala pravila oko prijavljivanja transakcija preko 200.000 kuna (oko 27.000 evra) ovoj kancelariji.

Kako je to moglo da se dogodi?

- Banka je navodno prijavila pet sumnjivih transakcija vezanih za Milana Popovića ili 14 odsto od onoga što je trebalo da prijavi...

Kako je to moglo da se dogodi?

- Zašto Zagrebačka banka nije prijavljivala te transakcije, nije mi jasno, i nemam tu informaciju. Zastrašujuće za banku je da je ovakav dokument uopšte iscureo u javnost, ovde se radi o ozbiljnoj banci i bilo kakve nepravilnosti u poslovanju mogu da imaju ozbiljne posledice po cenu njihovih akcija.

Koliko uopšte imate često poslovanja sa Zagrebačkom bankom?

- Sada više nemam nikakvo poslovanje za Zagrebačkom bankom. Mogu samo da kažem da je sve moje poslovanje bilo u potpunosti u skladu sa zakonom, sve transakcije su bile uredno dokumentovane, i najvažnije nije bilo ni jedne gotovinske transakcije kako to hrvatski mediji insinuiraju.

Popović ističe da nije iznenađen proverom u banci jer sve Centralne banke redovno proveravaju poslovanja banaka na svojim teritorijama, i misli da nema ničeg neobičnog.

S druge strane, nada se da će se ceo slučaj završiti tako što će Zagrebačka banka ponovo da otvori njegove račune i omogući mu da nastavi dalje da normalno posluje.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Zagreb

Pomenuli ste da ste im održali "detaljnu prezentaciju" vašeg poslovanja, kada su vas upitali čime se bavite. Koliko vam je to bilo izazvno s obzirom na obim vašeg posla?

- To je nešto što često činimo, ili moji saradnici ili ja kada počinjemo biznis sa novim partnerima, novom bankom i slično, ništa neobično.

Iako ste važni na srpskoj poslovnoj sceni, nema vas u javnosti često. Poznato je da ste i investitor i donator. U kojim oblastima danas najviše poslujete?

- Nažalost, u Srbiji nemam veliki biznis pošto ne provodim puno vremena u Srbiji da bi taj biznis mogao da kontrolišem. Da bi biznis bio uspešan gazda mora sam da ga vodi, nadgleda i kontroliše.

Korona virus utiče gotovo na svaku privrednu granu, kako vi gledate na to, da li pogađa i vaš biznis?

- Za bakar se kaže da ima doktorat iz ekonomije i  prvi je indikator ekonomskog trenda u svetu. Bakar je od početka korona krize pao nekih 15% u vrednosti.

- Dobra vest je što ukoliko dođe do nekog, bilo kakvog rešenja, za korona virus, bakar će prvi i da povrati izgubljenu vrednost.

A kada je reč konkretno o ekonomskoj situaciji u Srbiji, kako je danas ocenjujete?

- Sudeći po onome sto se piše u medijima, Srbija je daleko ispred svih komšija u regionu.

Pošto ste ulagali i u nekretnine, a kažu da je to najbolja investicija danas u Srbiji, da li ste saglasni sa tim?

- Svakako mislim da su nekretnine uvek najbolji i najisplativiji biznis, dugoročno.

RepublikaFoto: RTB Bor
RTB Bor

Kako iz vašeg ugla danas gledate na današnji RTB Bor?

- O RTB Boru, ili Zijin Bor Copper kako se sada zovu nema mnogo informacija tako da je teško proceniti. Nadam se da Zijin poštuje ugovor koji su potpisali i da investiraju novac koji je obećan, a koji je RTB Boru bio preko potreban. I dalje tvrdim da je dugoročno RTB Bor najperspektivnije srpsko preduzeće uzimajući u obzir prognozne cene na bakar.

Kako komentarišete cene na tržištu? Da li vam pad bakra remeti neki segment poslovanja?

- Kao što sam pomenuo, bakar je pao nekih 15 % od početka korona krize, kada cena ovoliko i ovako naglo padne firme obično smanjuju svoja nova ulaganja, ali mi smo trgovci, nama bilo koje oscilacije u ceni uvek više odgovaraju od stabilne nepromenljive cene.

Upravo se završio Kopaonik biznis forum, vas nema na sličnim panelima i polemikama, zbog čega?

- Ne smatram sebe dovoljno kompetentnim da učestvujem na ovakvim skupovima stručnjaka.

Ko je današnja srpska poslovna elita?

Dobro pitanje, pretpostavljam svi ti ljudi koji učestvuju na Kopaonik biznis forumu…

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading