Poruke Slovenaca sa Kopaonika! Nova Jugoslavija bi napravila čudo

Autor:

Vesti

03.03.2020

21:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Još imamo priliku da se povežemo u regionu u jedno veliko tržište po skandinavskom modelu jer to smanjuje ranjivost u vreme krize, poručio je Blaž Brodnjak, predsednik Upravnog odbora Nove ljubljanske banke (NLB), koja je kupila 83,23 odsto vlasničkog udela u Komercijalnoj banci.

RepublikaFoto: Promo foto
Foto: Ilustracija

- Nisam jugonostalgičar, ali verujem u veliko tržište jer to smanjuje zavisnost, naročito u krizi - rekao je Brodnjak na Kopaonik biznis-forumu na panelu "Srbija i Slovenija: Razvoj ekonomskih odnosa".

Istakao je da bi tako povezan region zapadnog Balkana mogao da se poveže sa zemljama Višegradske grupe i da se napravi "jugoistočna i istočna veza".

- Tako bismo napravili novu osovinu i mogli čudo da napravimo - naglasio je Brodnjak.

Kaže da je slovenačka ekonomija zbog velikog izvoza veoma izložena rizicima, kao i da Slovenija zajedno sa zemljama u regionu ima BDP od ukupno 132 milijarde evra, koliko ima i jedna Mađarska.

Napominje da se Slovenija nakon raspada bivše Jugoslavije orijentisala ekonomski na zemlje zapadne Evrope, posebno na Nemačku i Francusku, zanemarujući region i istočne zemlje, ali da se ispostavilo da je to bila strateška greška.

Brodnjak dodaje da su zemlje Višegradske grupe u međuvremenu pretekle Sloveniju.

Kada je reč o inicijativi mini-šengen, kaže da je još ranije govorio da nam je u regionu potrebno jedno veliko tržište i da treba da oborimo ekonomske granice.

Brodnjak dodaje da to ne znači stvaranje nove Jugoslavije.

- Verujem u izgradnju regionalnih šampiona u bilo kojoj oblasti. To može da bude i mikrospecijalizacija - istakao je on.

Ako Skandinavci mogu, možemo valjda i mi bez obzira na ideološke, političke, religiozne i druge razlike, zapitao je Brodnjak i istakao da je celom regionu potrebna slobodna ekonomska zona.

- Ako ne budemo imali zajednički stav kao region, onda nas ni u Evropi neće slušati - dodao je Brodnjak.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Filozof

04.03.2020 11:34

Sve to smo mogli da imamo, održimo i stvorimo još više u SFRJ kao zajednička porodica naroda pod nazivom Jugosloveni. Ali vi niste ni mislili ni razmišljali o tome kao i o budućnosti. Već ste mislili samo na kratko vreme i ono najvažnije samo na sami sebe. Hteli ste to ste i dobili. Nema nikakvog ujedinjenja u vezi toga što vi pričate. Jer kao prvo morate da naučite i osetite lekcije i kazne svojih dela i nedelovanja kao i loših misli. Na žalost ovde je problem što će najviše da nauči, sazna i oseti običan čovek a ne bogataš poput njega. Vi to ne radite zbog naroda već samo zbog samih sebe i da sami sebi olakšate poslove. Vi da ste gledali vi ste slično mogli da napravite i za vreme SFRJ.