Fajnenšl tajms: Srbija je jedna od evropskih ekonomskih zvezda

Autor:

Vesti

13.02.2020

19:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija se preporodila od 2012. godine, kada je bila na ivici ponora, i postala je stabilna ekonomija koja kontinuirano beleži rast stranih investicija i bruto domaćeg proizvoda, kao i pad nivoa javnog duga, ocenjuje britanski Fajnenšel tajms (FT) u tekstu objavljenom u njegovom magazinu FDI intelidžens.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Siniša Mali

U specijalnom dodatku "Srbija munjevito ide napred" FT je kroz tri tematska teksta i intervju s ministrom finansija Sinišom Malim predstavio uspeh ekonomskih i fiskalnih reformi naše zemlje, koje su, kako konstatuje britanski list, od Srbije napravile "jednu od evropskih ekonomskih zvezda".

BDP zemlje skoro neprekidno raste od 2014. godine da bi 2018. godine dostigao desetogodišnji rekord od 4,4 procenta, piše list.

- Uprkos međunarodnim neizvesnostima i usporavanju ekonomije u delovima EU, Srbija je ostvarila rast od 4,2 posto 2019. godine - među najvišim stopama u Evropi i jedna je od retkih zemalja na svetu koja je nadmašila svoju godišnju procenu - citira FT ministra finansija Sinišu Malog.

Fajnenšel tajms dodaje da Srbija gotovo sedam godina beleži stalni rast stranih direktnih investicija, koje su 2018. dostigle rekordnih 3,5 milijardi evra ili 8,2 odsto BDP.

 

BROJKE

30%

SRPSKIH STUDENATA UPISANO NA SMEROVE INŽENJERSTVA, MATEMATIKE, RAČUNARSTVA

35

USTANOVA VISOKOG OBRAZOVANJA NUDI OVE PROGRAME

9,5%

NEZAPOSLENOST U SRBIJI

49

MESTA SKOK NA DUING BIZNIS-LISTI ZA SEDAM GODINA

15

SLOBODNIH EKONOMSKIH ZONA U SRBIJI

2.000

IT PREDUZEĆA POSLUJE U SRBIJI

- S ekonomskim preporodom i reformama koje su u toku raste interesovanje dominantnih stranih investitora za Srbiju - naglašava se u tekstu, uz podatak da su, prema procenama Narodne banke Srbije, strana ulaganja u 2019. još više skočila u odnosu na prethodnu godinu, na 3,8 milijardi evra.

FT podseća i da je Srbija prošle godine po drugi put proglašena za svetskog lidera po stranim grinfild investicijama, napominjući da je u zemlju stiglo 2018. godine 105 pojedinačnih projekata stranih grinfild ulaganja.

- Većina stranih investicija, oko 70 odsto, i dalje dolazi iz zemalja EU, naročito iz Nemačke, Italije, Holandije i Austrije, koje su uložile velika sredstva u srpsku proizvodnju, posebno u automobilske komponente - stoji u tekstu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading