Siniša Mali čestitao Novu godinu: Novo povećanje plata i penzija

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

31.12.2019

11:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar finansija Siniša Mali kaže da Srbija u Novu 2020. godinu ulazi s dobrom situacijom u budžetu, da se očekuje privredni rast od četiri odsto, kao i da će uslediti novo povećanje plata i penzija od septembra.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Siniša Mali


On podseća da će već od sutra, 1. januara 2020. godine, penzioneri imati uvećana primanja i to za 5,4 odsto.

- Svim građanima Srbije želim da u Novoj 2020. godini budu pre svega zdravi, srećni, kao i da se njihov lični budžet znatno uveća. Posebno sam srećan zbog naših najstarijih građana, jer smo uspeli da uvećamo njihova primanja za 5,4 odsto - rekao je Mali, prenosi ministarstvo u saopštenju.

Objašnjava da su penzije prethodne tri godine povećavane u skladu sa mogućnostima, a u septembru 2018. i potpuno je ukinut Zakon o privremenom smanjenju penzija, uz povećanje najnižih primanja najstarijih sugrađana, od 5 odsto.

- Sada su nam otvorena vrata, da uz privredni rast, na realnim osnovama, primanja naših građana rastu sve više - rekao je Mali.

Ministar finansija je podsetio da se penzije, već od sutra, usklađuju na osnovu prosečne plate i stope inflacije, odnosno po švajcarskom modelu.

- U odnosu na iznose penzija u 2014. pre smanjenja, a uključujući i predviđeno povećanje u 2020. godini od 5,4 odsto penzije su povećane u rasponu od 13,7 do 19,4 odsto. Pošto planiramo rast od četiri odsto, to nam dodatno otvara vrata za povišice. Istovremeno, prihodi rastu, a držimo rashode pod kontrolom - istakao je Mali.

Nove povišicer u 2020. godini

Dodao je da će se sredinom 2020. godine znati koliko će država moći da izdvoji za nove povišice.

Mali je podsetio i da će minimalna cena rada biti uvećana za 11,1 odsto.

- Reč je o apsolutno najvećem povećanju ikada u Srbiji. Od sutra, oko 350.000 radnika, koji primaju minimalnu naknadu za rad, zarađivaće 172,5 dinara po satu. Uvećanje je sa 27.022 na 30.022 dinara - objasnio je Mali.

On kaže da će pored rasta minimalne zarade, da bi se dodatno rasteretili poslodavci, biti smanjeni doprinosi za PIO fond od 0,5 odsto na teret poslodavca, kao i da će biti povećan neoporezivi deo zarade sa 15.300 na 16.300 dinara.

- Država ima jasnu nameru da postepeno smanjuje poresko opterećenje zarada na teret poslodavca, tako da će od sutra, 1. januara taj teret iznositi 61 odsto, sa tendencijom daljeg smanjenja - istakao je ministar.

Mali je naglasio da se rastom minimalne cene rada stimuliše i rast opštih zarada u Srbiji, a da će dodatni stimulans biti i investicioni program "Srbija 2025", koji predviđa ulaganje od 14 milijardi evra u narednih pet godina.

Gradeći puteve i mostove mi gradimo bolju budućnost

- Upravo gradeći puteve, železnicu, mostove, mi gradimo i bolju budućnost građana Srbije. Na taj način radimo na podizanju standarda, jer kreiramo uslove za rast naše ekonomije - naveo je Mali.

Ministar finansija ističe da je u narednom periodu poseban fokus na mladima, zbog čega Nova 2020. godina nosi značajne olakšice po pitanju njihovog zaposlenja.

- Predvideli smo poreske podsticaje za novo zapošljavanje, čime se stimulišu poslodavci, koji će imati interes i želju da zaposle mlade ljude koji su nedavno završili školovanje, kao i sve one koji nisu bili zaposleni u 2019. Planirane su i olakšice u vidu smanjenja osnovice poreza i doprinosa za novonastanjena lica, odnosno povratnike iz inostranstva, koji se na taj način stimulišu da ostanu u našoj zemlji - rekao je Mali.

Naime, predviđena je olakšica za novozaposlene, od 1 januara do 31. decembra 2020. godine u visini od 70 odsto po osnovu poreza i 100 odsto po osnovu doprinosa za PIO.

Olakšica od 65 odsto za porez i 95 odsto za doprinos za PIO predviđena je u 2021, a u visini od 60 odsto za porez i 85 odsto za doprinos za PIO u 2022. godini.

Mali: Naš prioritet su građani

Podsticaji za novonastanjena lica, odnosno povratnike iz inostranstva u vidu smanjenja osnovice poreza i doprinosa po osnovu zarade, su u visini od 70 odsto.

- Naš prioritet su građani, i zato činimo sve da oni u što kraćem roku još više osete koliko su sprovedene reforme doprinele uvećanju naše ekonomije. Učinićemo sve što je do nas da se dodatno ubrzamo, u što kraćem periodu, i da se još bliže približimo standardu razvijenih evropskih zemalja - zaključio je Mali.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (15)

Loading
Mara

31.12.2019 11:47

Srbija je znacajno napredovala i rezultati su vidljivi,......

Odgovori 14 0
Čeda

01.01.2020 12:03

@Mara - Novo povećanje plata. A novo povećanje penzija?

Miki

31.12.2019 13:01

Srbija je uspesno sprovela reforme i rezultat je vidljiv, samo napred i u Novoj godini.

Lea

31.12.2019 14:00

Srbija je bas napredovala!