Branislava Simanić iz PKS dovela Turke u Mali Zvornik: Investicija od 3.100.000 evra i 300 novih radnih mesta

Autor:

Vesti

26.12.2019

06:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uskoro će pune dve godine kako pregovaramo sa turskim investitorom "Maj denim" o dolasku u Srbiju. Reč je o kompaniji koja se bavi proizvodnjom tekstila, a koja je, nakon obilaska više lokalnih samouprava u zemlji, odlučila da investira u opštini Mali Zvornik, kaže u intervjuu za Srpski telegraf Branislava Simanić, direktorka sektora preduzetništva Privredne komore Srbije, koja je i najzaslužnija za dolazak turskog investitora u našu zemlju. Ona ističe i da je to dobra vest za sve jer će biti zaposleno nekoliko stotina ljudi.

Foto: Promo foto
Branislava Simanić

- Nama i jeste cilj da dovedemo što više investitora u devastirana područja kako bismo postigli ravnomerniji regionalni razvoj i rast standarda svih građana - ističe Simanićeva.
* Kolika je ukupna vrednost te investicije?
- Ukupna vrednost investicije u Malom Zvorniku je 3,1 milion evra. Ono što je još značajnije je da će biti otvoreno 300 novih radnih mesta. Već je počela obuka za prvih 70 radnika, kao i još 20 koji će biti u top-menadžmentu kompanije. U planu je da se zaposli još 70 ljudi, a do kraja 2020. ostatak radnika do ukupno 300 njih.
* Da li je li u planu dolazak još nekog investitora?
- Srbija je vodeća po broju direktnih stranih investicija. Svakako ćemo i u narednom periodu raditi na tome da dovedemo još investitora. Upravo pregovaramo sa jednom italijanskom kompanijom, za koju se nadamo i verujemo da će investirati u Srbiji tokom sledeće godine, i započeti izgradnju hale.
* Šta se konkretno radi po pitanju privlačenja investitora?

70 radnika već na obuci


- Kontinuirano radimo na dovođenju investitora i cilj nam je da s vremenom sve naše preduzetnike i mikro i mala preduzeća uključimo u lanac dobavljača za velike kompanije koje rade u Srbiji.

Habovi po celoj Srbiji

Na inicijativu sektora preduzetništva PKS započeli smo sa otvaranjem habova po regionima. Do sada smo otvorili hab u Novom Sadu, Subotici, Kruševcu i Kragujevcu, a sledeći nam je u planu Sombor. Oni su, naime, izuzetno značajni za unapređenje preduzetništva, faktički predstavljaju zajednički radni prostor i imaju veliki značaj za unapređenje omladinskog, ženskog i socijalnog preduzetništva, kao i za investitore koji mogu na jednom mestu da dobiju sve potrebne informacije o mestu o ulaganju u određeni region.

* Da li se bavite i domaćim, malim preduzetnicima?

Da, svakodnevno radimo na unapređenju položaja preduzetnika u Srbiji. Kroz rad parlamenta preduzetnika PKS preduzetnici imaju mogućnost da predlažu inicijative za izmene i dopune zakonskih rešenja, daju predloge za unapređenje ambijenta poslovanja i rešavanju svih ostalih tekućih pitanja poslovanja.

* Otvorili ste prvi šalter preduzetništva u Srbiji?
Da, nakon otvaranja šaltera za preduzetnike po beogradskim opštinama, a imajući u vidu brojne pogodnosti i prednosti za preduzetnike, krenuli smo sa otvaranjem šaltera po Srbiji, tako da je opština Kula dobila prvi šalter za preduzetnike. Preduzetnici na šalteru mogu da dobiju sve potrebne informacije i savete na jednom mestu.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading