Folksvagen prelomio: Ili Turska ili ništa

Autor: B92, Republika

Vesti

19.12.2019

13:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemački Folksvagen će krajem februara da donese konačnu odluku o planiranoj izgradnji nove fabrike u Turskoj.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Folksvagen je još u julu potvrdio izgradnju pogona u Manisi, na zapadnoj obali Turske, gde bi se pravile nove gneracije VW Passata i Škode Superb od 2022. sa maksimalnim godišnjim kapacitetom od 300.000 jedinica.

Međutim, Turska je u međuvremenu izvršila vojnu ofanzivu na Siriju, što je izazvalo žestoko negodovanje na zapadu, pa je VW odložio početak projekta do kraja ove godine.

Sada nemački mediji najavljuju da odluka neće biti doneta do februara, ali je već poznato da Volkswagen neće razmatrati druge lokacije ukoliko odustane od Turske.

Spekulisalo se o zemljama koje su bile u priči i pre prvobitne odluke – Srbiji, Bugarskoj i Rumuniji, gde i dalje tinja nada da će doći fabrika jednog od najvećih proizvođača automobila na svetu.

Međutim, u VW su odlučni da sprovedu prvobitni plan sa Turskom vredan 1,3 milijarde evra ili da potpuno odustanu od izgradnje fabrike.

U tom slučaju, Passat i Superb, koji se trenutno sklapa u češkom gradu Kvasiniju, bi se pravili najverovatnije u Bratislavi.

Folksvagen trenutno pravi fabriku u Nemačkoj u Emdenu, ali će ona od 2022. biti namenjena isključivo za električna vozila.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Vojkan

19.12.2019 19:24

Uzmite nas!!!!!!!

Anđela

19.12.2019 20:24

Dodjite kod nas! Pimićemo Vas kao najveće prijatelje.