Ministar Mali: Ocena S&P najbolja nagrada za Srbiju koja je stabilno i predvidivo tržište

Autor: Tanjug

Vesti

14.12.2019

07:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rejting agencija Standard end Pur (Standard & Poor) poboljšala je ocenu kreditnog rejtinga Srbije sa nivoa BB na BB+, s pozitivnim izgledom za dalje poboljšanje, a prema oceni ministra inansija Siniše Malog, to je najbolja nagrada za Srbiju na kraju 2019. godine.

Foto: ST/V. LUKIĆ
Siniša Mali

Zahvaljujući toj i prethodnim ocenama, dodaje ministar, Srbija će se još bolje pozicionirati na svetskom finansijskom tržištu i brže će stići do investicionog rejtinga.

- Jedna od najvećih svetskih rejting agencija potvrdila je naše dobre rezultate. Oni posebno pohvaljuju što spuštamo nivo javnog duga i što smanjujemo udeo dolarskog duga, i to pre svega zahvaljujući uspešnom emitovanju evroobveznica na međunarodnom finansijskom tržištu. Osim toga, hvale i naše fiskalne rezultate, odnosno suficit u budžetu, kao i nivo stranih direktnih investicija, što je nama posebno važno - rekao je Mali, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva.

- Zahvaljujući ovom povećanju, Srbija je sada na korak do investicionog rejtinga, te verujemo da ćemo ga dostići već sledeće godine. Važno je samo da nastavimo sa dobrim rezultatima - rekao je Mali.

On kaže da ga posebno raduje upravo to što je rejting agencija prepoznala potencijale Srbije za dalje unapređenje kreditnog rejtinga.

Foto: ST/V. LUKIĆ

- Nagoveštavaju da je moguće dalje povećanje rejtinga naše zemlje sledećih 12 meseci, a to za nas znači da moramo još više da radimo i da se još više usmerimo ka poboljšanju ekonomskog sistema. Pre svega, neophodno je da još više unapredimo uslove za dovođenje stranih investicija, na čemu i radimo, posebno imajući u vidu investicioni plan, jer ćemo izgradnjom puteva, železnice, i druge infrastrukture, omogućiti brže i lakše kretanje robe - ocenio je Mali.

Kako navodi, procene agencije o rastu BDP-a su ohrabrujuće.

- Uprkos stalnim slabostima u evrozoni, procenili su da će srpski BDP nastaviti da raste, kao i da će na kraju ove godine biti povećan na 3,6 odsto, a naredne na četiri odsto. Sve ovo govori da smo dobro isplanirali i budžet za sledeću godinu, koji je predvideo rast od četiri odsto, kao i da je planiran na realnim osnovama - rekao je Mali.

On je dodao da je povećanje rejtinga važna vest za sve građane Srbije, ali i za preduzeća i privredu uopšte.

- Ovo za sve građane znači niže kamatne stope i bolje uslove finansiranja preduzeća. To je najbolja potvrda da se smanjuje rizik zemlje, a to je ono što banke procenjuju prilikom određivanja visine kamatnih stopa. Dugoročno posmatrajući, koristi koje ćemo kao država ostvariti su višestruki, jer sve ovo podstiče preduzeća da više investiraju, proizvode, šire kapacitete, zapošljavaju ljude, a sve to vodi ka još većem privrednom rastu - istakao je Mali.

Foto: pixabay.com

Ministar je naveo da će zahvaljujući ovim ocenama, kako se navodi u saoopštenju, domaći proizvodi biti još konkurentniji na stranom tržištu, jer će modernizacijom proizvodnje, zahvaljujući jeftinijem kreditiranju, doći do niže cene proizvoda i njegove lakše prodaje na inostranom tržištu.

On je dodao da su ovim sve prednosti koje Srbija ima prepoznate, a pre svega reč je o obrazovanoj radnoj snazi, povoljnim uslovima za strana ulaganja i raznim poreskim olakšicama.

- Srbija je sada stabilno i predvidivo tržište, a stalnim unapređenjem usluga, poput konstantne digitalizacije sa ciljem pojednostavljenja registracije privrednika, ili izdavanja dozvola za gradnju, ubrzavamo procedure i činimo da i domaći i strani investitori mogu da funkcionišu bez tenzija i suvišne birokratije - zaključio je Mali.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (26)

Loading
milan306

14.12.2019 08:02

Rad,trud i zalaganje se uvek isplati i da dobar rezultat.Možemo još bolje.

Mrmot

14.12.2019 08:09

Veliki uspeh Srbije. Još jedan dokaz da reforme koje vlada Srbije sprovodi daju rezultate.

Krle

14.12.2019 08:41

Ubiremo plodove teskih ekonomskih reformi koje su sada vec daleko iza nas,Srbija ima stabilne finansije sto potvdrdjuje i nas poboljsani kreditni rejting

KaVe

14.12.2019 08:49

Svakim danom se vidi sve veci napredak Srbije.