Srbija zatrpana besmislenim propisima: Od poreza na bandere do bećarskog nameta

Vesti

22.09.2017

17:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Porezi na brade, so, Kineze, slobodu, pa čak i na samo postojanje nalaze se među najbizarnijima u svetu, a ni Srbija ne kaska mnogo za njima sa porezima na bandere, šatore, bazene, saune i opasne pse.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Foto: Ilustracija

Pre nekoliko godina Srbija je pretila da zauzme prvo mesto na listi besmislenih poreza jer se ozbiljno raspravljalo o takozvanom bećarskom porezu, koji bi plaćale neženje i usedelice, kao i bračni parovi koji uz novčane mogućnosti iznad proseka imaju samo jedno dete.

Ovaj porez, na sreću, nije usvojen, ali tokom usvajanja nekih drugih donosioci odluka, čini se, nisu bili dovoljno razumni.

Porez na bandere

Vlasti u Zaječaru donele su odluku da naplaćuju porez na bandere. Cena koju firme dnevno moraju da izdvoje po banderi zavisi od zone, a najjeftinije je u selima, gde iznosi pet dinara po stubu, dok u gradu ide i do deset. Sa druge strane, građani za osvetljenje mesečno moraju da plate po 50 dinara.

Porez na šatore

U pojedinim gradovima u Srbiji uveden je porez na šatore. To znači da kamperi više ne smeju besplatno da postavljaju šatore, već će morati da ih plaćaju u zavisnosti od zone i veličine. Cena je od 10 do 20 dinara dnevno po kvadratnom metru.

Porez na reklamiranje na Fejsu

U Srbiji su odnedavno domaće firme i organizacije koje se oglašavaju na internetu koristeći usluge Fejsbuka ili neke druge strane platforme za oglašavanje obavezne da plaćaju porez po odbitku.

Porez na opasne pse

Grad Beograd uveo je 2012. godine porez na opasne pse, po kom je vlasnik opasnih rasa, kao što su pitbul terijeri, bul terijeri, staford terijeri, američki staford terijeri bio dužan mesečno da plati 2.500 dinara. Iako je taksa ukinuta posle malo više od pola godine i sad već pet godina ne važi, mnogim vlasnicima je nedavno stigla na naplatu.

Porez na bazene

Mnogi bogataši sa Avale, Dedinja i Senjaka kriju da u okviru vila imaju i bazene i saune jer bi onda na njih morali da plate porez. Upravo iz tog razloga ne traže ni građevinske dozvole za njihovu gradnju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading