Antić: Prijateljstvo Srbije i Kine je na najvišem istorijskom nivou

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

07.11.2019

15:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić ocenio je kao veoma uspešnu posetu delegacije Srbije, na čijem je čelu premijerka Ana Brnabić, Kini, jer je naša zemlja imala veoma zapaženo učešće na Međunarodnom sajmu izvoza EXPO u Šangaju.

RepublikaFoto: Tanjug/P.VUČKOVIĆ
Aleksandar Antić na sajmu EXPO

- I ova poseta daje snažnu potvrdu da su odnosi Srbije i Kine na istorijski najvišem nivou, da je reč o partnerskim odnosima dve prijateljske države, koji su bazirani na međusobnom razumevanju i dugogodišnjoj saradnji, ali, pre svega, u poslednjem periodu i izuzetno snažni na talasu prijateljskog odnosa između predsednika Si Ðinpinga i Aleksandra Vučića - rekao je Antić.

Kako je naveo, delegacija Srbije je na svakom koraku osećala to prijateljstvo i koliko je dobrodošla i u političkom i u ekonomskom smislu.

On je istakao da je bila velika čast za Srbiju što je na značajnom međunarodnom format, premijerka Brnabić govorila na otvaranju EXPO Sajmu, u društvu predsednika Kine, Francuske, premijera Grčke, i da su na taj način kineski prijatelji pokazali koliko su za njih značajni odnosi sa Srbijom.

Foto: Tanjug/P.VUČKOVIĆ
Tekst potpisa

Antić je dodao da je održan veliki broj političkih bilateralnih susreta, od kojih je najvažniji razgovor premijerke Brnabić i predsednika Sija, koji je rekao da će lično učiniti da odnosi dve zemlje budu još snažniji i da će prihvatiti poziv Vučića i doći u posetu Srbiji tokom 2020. godine.

Takođe, podsetio je na susrete sa predstavnicima važnih kineskih kompanija, koji će voditi jačanju postojećih ili otvaranju novih perspektiva za saradnju.

Foto: Tanjug/P.VUČKOVIĆ

Dodao je da kompanija "Hikvision", u Hangdžouu, koju je srpska delegacija juče posetila, sarađuje sa kineskom kompanijom Ziđin koja je prisutna u Srbiji.

- Ljude iz ''Zinđina'' ćemo zamoliti da razgovaramo sa ''Hikvision'' da razmotre da svoj RND centar otvore u Srbiji - rekao je Antić.

Dodao je da se razgovaralo i sa predstavnicima kompanije TBEA, koja je već pokazala interesovanme da se uključi u razvoj projekta termoelekteane toplane u Kragujevcu.

- Obavili smo ovde ozbiljne razgovore i nastavićemo te razgovore, koji će biti deo donošenja naših investicionih odluka - rekao je Antić.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading