Zašto se bela tehnika danas toliko kvari i zašto joj je cena takva?

Autor: TV Prva

Vesti

31.10.2019

21:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Da li ona stara "koliko para toliko muzike" važi i kada je kupovina tehnike u domaćinstvu u pitanju?

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL

Ranije je bela tehnika prvljena da traje godinama, a danas svega godinu-dve. Zašto je to tako, istražuje Prva TV.

Kako navode sagovornici Prva TV, sada za 200 evra može da se kupi bilo koji komad bele tehnike, a ranije je bilo 1.000 maraka.

Nije ništa neobično što se uređaji u našem domaćinstvu danas češće kvare jer ih i imamo neuporedivo više nego pre par decenija. Iako je tehnika sada pristupačnija, razlika u odnosu cene i kvaliteta uvek je postojala.

- Naša kupovna moć je na jako niskom nivou. Vraćamo se opet na čuveni termin ponude i potražnje. Vi možete kupiti nešto za onoliko novca koliko imate, samim tim i očekivani kvalitet je verovatno razuman - kaže Zoran Nikolić, iz Nacionalna organizacija potrošača Srbije.

Mnogi belu tehniku koriste praktično dok se ne pokvari. A tada na scenu stupaju majstori koji obično kažu - "možete u đubre da bacite, ne podleže garanciji" i slična opravdanja.

Foto: pixabay.com

U Evropskoj Uniji se trenutno usvajaju mere koje nalažu da proizvođači moraju da imaju rezervne delove za kućne aparate najmanje sedam do deset godina od datuma proizvodnje. Možemo se nadati da ćemo sa kupovinom veš mašine barem toliko biti i mirni.

Od svih uređaja koje možemo naći u domaćinstvu, na servis najčešće stižu mobilni telefoni.

- Najviše se koriste i u upotrebi su kod korisnika svakodnevno. Televizor, mikser i frižider se koriste jednom nedeljno ili jednom u mesec dana, ali telefon je nešto što se ne ispušta iz ruke - objašnjava Aleksandra Veselinović, iz BG elektronika.

Prva TV ukazuje da postoji zakonska zaštita dve godine, a sve nakon toga odnosno više od toga obezbeđuje se kroz komercijalne garancije.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading