"BROSE" INVESTIRA 180 MILIONA EVRA U POGON: Nemci prave čudo u Pančevu posao za 1.100 ljudi, prosečna plata 1.700 evra

Autor:

Vesti

24.10.2019

03:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svakog meseca u Pančevo će se ubuduće slivati 200 miliona dinara, a u tom gradu uskoro neće moći da se nađe ni stan za iznajmljivanje!

RepublikaFoto: youtube.com/ BroseGruppe

Za ovu doskora nezamislivu vest zaslužna je nemačka kompanija "Brose", koja otvara pogone u Pančevu, investiraće 180 miliona evra i zaposliti 1.100 ljudi, čija će prosečna neto plata biti čak 1.700 evra!

Potpisan ugovor

"Brose" će u Pančevu proizvoditi motore upravljača, električne pumpe za ulje i motore ventilatora za hlađenje. Ugovor o tome potpisan je pre dva dana, u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića i nemačkog ministra privrede i energetike Petera Altmajera.

I struktura radnika, a ne samo njihove plate, biće nesvakidašnja za srpske uslove. Tako će čak 400 od 1.100 radnika biti visokoobrazovano. Vučić se zahvalio nemačkoj kompaniji što je izabrala Srbiju za ovu investiciju i dodao da će prosečna bruto plata iznositi 2.700 evra, a neto 1.700.

Foto: Medija centar Beograd

Kovačević: Ovo je druga dimenzija

Ekonomista Mlađen Kovačević za Srpski telegraf kaže da je dolazak kompanije "Brose" za njega izuzetno prijatno iznenađenje.

- Ovo zaista predstavlja jedan kvalitativan pomak u strukturi stranih investicija. Već smo pomalo navikli na investitore koji daju plate od po 25.000 dinara, dok se sada radi o nečem dijametralno različitom. U poređenju, recimo, sa dolaskom "Fijata", otvaranje pogona "Brosea" u Pančevu je druga dimenzija. Koliki će to značaj imati za samo Pančevo, ali i Beograd, gde će sigurno mnogi od zaposlenih živeti, ne treba ni govoriti - kaže Kovačević.

Svako drugo novo vozilo u svetu ima bar po jedan "Broseov" proizvod

Kompanija je deo "Brose grupacije" iz Bamberga, jednog od vodećih dobavljača u auto-industriji, a u Srbiji Nemci planiraju i otvaranje centra za istraživanje i razvoj. Baš zbog tog centra struktura radnika biće takva. "Brose" je osnovan 1908, a bavi se sintezom mehaničkih, električnih, elektronskih i senzorskih sistema za vozila. Zanimljivo je da u svetu svako drugo novo vozilo ima bar po jedan "Broseov" proizvod. Eksperti su za mehatroniku i navode da stalno podižu komfor u vozilima, njihovu sigurnost i efikasnost.

Nemci u Srbiji planiraju i otvaranje centra za istraživanje i razvoj

OSAM POSTO ZA ISTRAŽIVANJA

- "Brose" je u prvoj liniji, pomažući da se oblikuje budućnost automobila, već duže od jednog veka - moto je ove kompanije, koja garantuje da investira osam procenata svoje dobiti u istraživanja i razvoj.

Na čelu kompanije je Mihael Stošek, unuk Maksa Brosea, čoveka koji je osnovao kompaniju.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Dipl maš inženjer

12.11.2019 14:07

Eh da mi je tamo raditi.