Novac konačno u rukama akcionara: Evo kad bivši radnici "Beka" da očekuju uplatu!

Autor: novosti.rs, Republika

Vesti

12.10.2019

09:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bivši radnici Beogradske konfekcije dobijaju deo od prodaje robne kuće. Od 15. do 25. oktobra biće im uplaćeno oko 540 dinara po akciji.

RepublikaFoto: ST/D. KADIĆ
Foto: Ilustracija

Robna kuća "Beko" u beogradskoj Knez Mihailovoj ulici prodata je u martu. Novac će uskoro stići i do akcionara ovog preduzeća, koje je u stečaju. Na račune bivših radnika, njihovih naslednika, ali i PIO i Akcijskog fonda, između 15. i 25. oktobra leći će oko 540 dinara po akciji.

Posle izmirenja poverilaca nekadašnje Beogradske konfekcije, u stečajnoj masi ostalo je nekoliko nekretnina. Najvrednija, robna kuća u centru Beograda, prodata je iz jubilarnog 30. pokušaja, u martu ove godine, i to za 2,9 miliona evra. Kupoprodajna cena, posle izmirenja poreza, deli se na 543.120 akcija.

- Isplata viška deobne mase, nakon unovčenja nepokretnosti u Knez Mihajlovoj ulici, planirana je u periodu od 15. do 25. oktobra - čuli smo Zorana Kaličanina, stečajnog upravnika. - I to kada budu realizovane sve prethodne zakonske procedure i isplaćen porez na prihode od kapitala za oko 5.000 akcionara, odnosno naslednika akcionara i pravnih sledbenika. Izvršiće se isplata u visini od 638,

53 dinara bruto po akciji umanjeno za 15 odsto poreza na prihode od kapitala.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Akcionarima bi trebalo da legne uplata od oko 2,5 miliona evra...

Kada se sve sabere akcionarima bi trebalo da legne oko 2,5 miliona evra. Od "Beka" je ostala još nekoliko nepokretnosti. Imaju objekte u Vrbasu, Bajinoj Bašti i Modriči.

- Planira se unovčenje imovine koja je deo stečajne mase stečajnog dužnika, u skladu sa Zakonom o stečajnom postupku, po kome se vodi stečajni postupak nad stečajnom masom Beogradske konfekcije "Beko", i to odmah kada se za to budu stekli uslovi, tj. kada budu završeni sudski i upravni postupci koji onemogućavaju unovčenje preostale imovine stečajne mase u ovom trenutku - objašnjava Kaličanin.

ČEKAJU

Bivši radnici, sada akcionari, dugo su čekali da im stignu prve pare od prodaje nekadašnje firme. Dočekali su ih septembra prošle godine, a poverioci su bili namireni još 2009. godine. Sada posle svake nove prodaje iščekuju pripadajući deo.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading