Evo koje su koristi od povećanja kreditnog rejtinga Srbiji na BB+

Autor: RTS, Republika

Vesti

29.09.2019

09:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na listi koju strani investitori proveravaju pre ulaganja, Srbija je dobila plus. Od decembra očekivanu vest juče je i zvanično potvrdila jedna od najuticajnijih agencija za merenje kreditnog rejtinga, "Fič rejtings". Uz ekonomske parametre, agencija analizira i političke faktore, unutrašnje i spoljno okruženje zemlje. Bolja ocena i pozitivni izgledi znače i prelazak – iz grupe BB u BB+, potvrdila je i Narodna banka.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Jorgovanka Tabaković

Guvernerka Jorgovanka Tabaković kaže da je činjenica da je Srbija sada na korak od investicionog rejtinga još jedna potvrda dobre ukupne ekonomske politike.

- Makroekonomska i finansijska stabilnost je, uz uređenje javnih finansija, razlog zbog kojeg Srbija ima najveći priliv dugoročnih investicija u regionu, i dvocifreni rast izvoza robe i usluga - navodi Tabakovićeva.

Pored toga, kako dodaje, kontinuirano jačanje bankarskog sektora, snažno smanjenje problematičnih kredita i sve povoljniji uslovi finansiranja privatnog sektora, obezbediće da Srbija i u budućnosti ima snažan rast investicija.

Ocena BB+ znači da postoji sposobnost izvršenja finansijskih obaveza, ali i da je prisutan rizik promene poslovne klime i ekonomskih uslova, ali i da je zemlja na pragu grupe BBB, optimistični su stručnjaci.

Srbija bi u toj ligi igrala sa ekonomijama poput Italije.

Veća konkurentnost Srbije u svetskoj ekonomiji 

Ministar finansija Siniša Mali ističe da je poboljšanje kreditnog rejtinga ogroman uspeh i odlična vest za sve.

- To konkretno znači da smo sada neuporedivo konkurentniji činilac u kretanjima svetske ekonomije, posebno u njenim investicionim tokovima, s obzirom da smo, pre svega zahvaljujući teškim reformama, uspeli da uspostavimo makroekonomsku stabilnost i da je održimo - objašnjava Mali.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Siniša Mali

Rezultate koje je tržište ranije prepoznalo, agencija je sada, kažu analitičari, samo potvrdila.

Zoran Grubišić sa Beogradske bankarske akademije navodi da je pre tri meseca, kada je emitovana desetogodišnja evroobveznica na Londonskoj berzi, Srbija već vrednovana otprilike po tom rejtingu.

- To je mnogo dobro kada vi na tržištu pokažete rezultat sa zaduživanjem po kamatnoj stopi od 1,6 odsto, što je bilo jako povoljno u tom trenutku i sa tražnjom koja je bila šest puta veća od ponude. Znači, planulo je tih milijardu evra koje je država plasirala kroz obveznice i zadužila se po tom osnovu - ističe Grubišić.

Sa druge strane, kako dodaje, daje se signal za dugoročne direktne strane investicije.

Zbog inflacije pod čvrstom kontrolom i fiskalne discipline, svetska agencija je Centralnu banku pohvalila, ali isto očekuje i u narednom periodu.

Jeftinije investicije

"Fič rejtings" procenjuje i da bi udeo javnog duga u bruto domaćem proizvodu mogao da padne sa 51,9 odsto koliko je zabeleženo u julu na 46,2 u naredne dve godine.

Time se, kaže Grubišić, daje signal i za dalje zaduživanje koje bi trebalo da bude povoljnije.

RepublikaFoto: youtube.com/ Bba Beograd
Zoran Grubišić

- To su neke portfolio investicije, jer vi kad ste u ovoj kategoriji vi možete još povoljnije da se zadužite i time ste u poziciji da refinansirate svoje postojeće obaveze po povoljnijim uslovima, što znači da uštedite u budžetu jedan deo para što je značajno - ističe Grubišić.

Priliv od stranih investitora očekuje i "Fič rejtings", a samo ove godine zabeležen je porast više od 40 posto.

Zato između ostalog daju i optimističnu prognozu za ubrzanje rasta bruto domaćeg proizvoda u narednom periodu.

Analiziraju da bi tome doprineli bolji trendovi na tržištu rada, pre svega rast u građevini koju, navode, treba da podstaknu investicije države u infrastrukturi.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading