Raste iz dana u dan: Srbin vlasnik petine "Kraša"

Autor: novosti.rs

Vesti

27.09.2019

09:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpski biznismen već poseduje oko 20 odsto akcija zagrebačkog "Kraša". To se može zaključiti iz korespondencije Zagrebačke berze i "Kapa star limitida" Nebojše Šaranovića.

RepublikaFoto: youtube.com/Kraš Hrvatska
Kraš

Juče je Srbin, putem advokata, obavestio berzu da ne namerava da uputi dobrovoljnu ponudu za otkup preostalih akcija, što ne znači da neće to učiniti "po sili zakona" kada stekne 25 odsto akcija.

Situacija će biti jasnija u ponedeljak, za kada je zakazana Skupština akcionara firme "Kraš-ESOP", koji treba da odluče da li će sa "Braćom Pivac" podneti zajedničku ponudu za preuzimanje ostalih akcija, jer zajedno imaju nešto manje od polovine svih deonica "Kraša".

Ako Nebojša Šaranović tokom ove nedelje na Zagrebačkoj berzi kupi ukupno 124.716 akcija "Kraša", postaće vlasnik 25 odsto ove hrvatske kompanije. To podrazumeva da preostalim akcionarima uputi ponudu za preuzimanje po ceni koja nije manja od berzanske - trenutno na nivou od 1.050 kuna po hartiji.

Vlasnik "Jafe" i "Baninija" u ponedeljak je izvestio berzu da je prešao prag od 15 odsto vlasništva, stekavši ukupno 16,68 odsto, odnosno tačno 249.940 akcija. U utorak je na Zagrebačkoj berzi vlasnika promenilo još 20.327, u sredu 18.939, a juče i dodatnih 10.873 akcija "Kraša", po cenama od 1.010 do 1.050 kuna. Ako pretpostavimo da je kupac i ove količine bio Šaranović, to znači da je njegov udeo već narastao na 20,02 odsto.

Trgovanje na Zagrebačkoj berzi je, nakratko, prekinuto u popodnevnim satima, upravo zbog saopštenja Šaranovićevog "Kapa stara". Kompanija je, na zahtev Hrvatske agencije za nadzor finansijskih usluga, preko ovlašćene advokatske kancelarije u Zagrebu izjavila sledeće: "Kapa star limitid" nema nameru objavljivanja dobrovoljne ponude za preuzimanje prehrambene industrije "Kraš".

Berzanski poznavaoci očekuju da će situacija sa "Krašom" biti razjašnjena početkom iduće nedelje. U ponedeljak je, naime, zakazana vanredna skupština firme "Kraš-ESOP", koja u vlasništvu ima 18,45 odsto "Kraša". Akcionari treba da odluče da li će ući u zajedničku ponudu za preuzimanje akcija sa Mesnom industrijom "Braća Pivac", koji u "Krašu" imaju udeo od 30,73 odsto.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading